Denník N

Šéfka liekovej agentúry: Vieme, čo používať pri koronavíruse. Hneď ako by som povedala názov, skúpilo by sa aj to málo, čo máme

Zuzana Baťová. Foto - archív Z. B.
Zuzana Baťová. Foto – archív Z. B.

Zuzana Baťová je šéfkou Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Ľudia si podľa nej vybavujú recepty na lieky, ktoré sa používajú pri liečení koronavírusu. Je preto ťažké udržať zásoby.

V Česku dostal prvý pacient experimentálny liek remdesivir. Liek vyrábajú v Spojených štátoch a zatiaľ ešte nie je registrovaný, ale vkladajú sa do neho veľké nádeje vo veci liečby COVID-19. Ako tento liek funguje? 

Remdesivir je nedávno objavená a veľmi nádejná molekula. Funguje alebo by mohla fungovať ako nádejný antivírusový liek proti pomerne veľkej škále RNA vírusov. Vieme, že koronavírus patrí do skupiny RNA vírusov. Tento vírus je častica s bielkovinovým obalom, v ktorého vnútri sa nachádza ribonukleová kyselina.

O remdesivire je známe, že v experimentálnych, ale už aj v klinických štúdiách zaberá na RNA vírusy. Najviac údajov existuje z liečby eboly. Aj táto choroba je spôsobená RNA vírusom, preto sa začalo uvažovať, že by mohol fungovať aj na koronavírus. V princípe je to liečivo, ktoré má potenciál zabrániť, aby sa vírus rozmnožoval.

Takže vírus nezabíja, ale zabraňuje mu rozmnožovať sa ďalej? 

Presne tak. Nezabije ho, ale nemôže sa v organizme rozmnožovať. Ak je organizmus infikovaný, musí si potom s nákazou poradiť sám. To je podobné ako pri antibiotikách – niektoré sú baktericidné – zabíjajú baktérie, iné zas bakteriostatické. Tie bakteriostatické zabránia rozmnožovaniu, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie