Denník N

Biochemik Ladislav Kováč: O potrebe múdrosti v zlých časoch

Biochemik Ladislav Kováč. Foto - Ladislav Kováč
Biochemik Ladislav Kováč. Foto – Ladislav Kováč

S vedcom o pandémii koronavírusu, postavení vedy a finálnom štádiu človeka.

Šírenie nového koronavírusu môže vyvolávať prehnane katastrofické predstavy. No aj tí umiernenejší sa musia vyrovnať s tým, že máme do činenia s niečím novým a neznámym, čo nemáme úplne pod kontrolou. Vzniknutá pandémia sa tak pridáva k množine globálnych výziev a ohrození, ktorým čelíme a ktoré teraz na chvíľu zmizli z povedomia. Do akej miery je tento komplexný balík problémov pre človeka výhľadovo zvládnuteľný?

Biochemik Ladislav Kováč už dlhšie zdôvodňuje svoje presvedčenie, že ľudstvo v treťom tisícročí vstúpilo do svojej poslednej fázy. A že človek „opustí scénu“. Nie je za tým žiadny alarmizmus, apokalyptika či lacné vyvolávanie strachu. Kováč k tomuto záveru dospieva vecným vedeckým pohľadom na evolúciu biologického druhu Homo sapiens.

Otázkou teda je, či je koronavírus sprievodným javom tohto záverečného štádia. Alebo je len rámcovým doplnkom oveľa hlbšej podstaty a nutnosti konca ľudskej evolúcie?

Vo svojej knihe Konec lidské evoluce: život v závěrečném věku (anglicky 2015, česky 2017) ste predložili tézu, že človek sa nachádza vo finálnej fáze svojej evolúcie. A že s vymretím nášho druhu sa treba zmieriť ako s evolučným faktom. Vnímate aj súčasnú krízu v súvislosti s novým koronavírusom ako prejav tohto záverečného štádia?

Moja kniha vyšla pôvodne v edícii kníh o evolučnej biológii a v predhovore k nej som uviedol, že nejde o beletriu typu science-fiction, ale o vedeckú reflexiu prítomnosti a budúcnosti ľudstva. Nechcel by som, aby sa prirovnávala k starozákonným Nárekom Jeremiáša či k novozákonnej Apokalypse. Nejde o novodobý hororový triler. Najmä nie teraz, keď pandémia koronavírusu vyvoláva pandémiu proroctiev a možno aj spustí módnu vlnu bestsellerov o hrôzach, čo sú pred nami. Skôr by som bol rád, keby sa považovala za realistický manifest „ultimátneho optimizmu“.

Pandémia pravdepodobne nebude mať pre ľudský druh úplne zhubné následky. Vy sám však uznávate, že čelíme mnohým závažným globálnym výzvam. Prečo má teda človek vymiznúť?

Ľudský druh je iba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Veda

    Teraz najčítanejšie