Denník N

Dusíte sa a bojíte sa, že pri behu s rúškom podávate nižší výkon? Je to len pocit

Ilustračná foto. Foto N – Peter Kováč
Ilustračná foto. Foto N – Peter Kováč

Viktor Bielik z Univerzity Komenského v Bratislave nevidí dôvod, aby športovec nosil rúško, keď trénuje sám v lese. Pri behaní s prekrytou tvárou sa podľa neho netreba obávať negatívnych účinkov, ak sa nezbavíte sekrétu. „Prehltnutý sekrét aj s patogénmi je vystavený silne kyslému prostrediu, čím sa znižuje jeho negatívne pôsobenie,“ vysvetľuje.

Aké opatrenia dodržiavate, keď idete behať?

Posledné týždne behám výlučne sám. Som zvyknutý športovať skoro ráno, často pred šiestou. Keď idem neskôr, volím odľahlé miesta ako les či polia, čiže do styku s inými ľuďmi ani neprichádzam. Ak sa pýtate na rúško, tak bez ohľadu na súčasnú epidémiu, keď klesne teplota pod bod mrazu a športujem intenzívne, vždy mám prekrytý nos aj ústa. V januári počas školenia v Laponsku som bežkoval pri teplotách mínus 30 stupňov Celzia. To by som si bez šatky ani nevedel predstaviť. Dýchacie cesty by dostali zabrať viac ako kostrové svaly.

Nestane sa prekrytie tváre časom nefunkčné vzhľadom na intenzívne dýchanie v súvislosti so šírením COVID-19?

Riziko je vyššie, neviem však, že by to niekto skúmal. V každom prípade, s chrípkou sa nedá behať. S nádchou skôr, ale s chrípkou by to mohlo mať fatálne dôsledky. Podľa istej vedeckej práce nechali bežať astmatické deti s textilným rúškom – výrazne sa zamedzilo prestupovaniu dráždivých látok pri vdychu.

Nosíte pri športovaní rukavice, aj keď je už počasie, pri ktorom by ste si ich za normálnych okolností neobliekli?

Rukavice nenosím, pokiaľ mi nie je zima na ruky. Behanie v rukaviciach pre vírus asi nebude mať opodstatnenie. Počas behu človek nemanipuluje s predmetmi a náradím ako napríklad na verejných vonkajších cvičiskách. Pokiaľ si bežec hneď po tréningu umyje ruky, malo by to stačiť. Podobne je to aj s ostatnou časťou tváre.

Aký vplyv má šatka či rúško na výkon?

Verím, že pre viacerých ľudí je ich nosenie veľmi nepríjemné. Môžu mať pocit, že sa dusia. Mnohým sa však ťažko dýcha aj v uzavretých priestoroch a pritom to má skôr psychologický dôvod. Priemerný bežec pri pomalom behu vdýchne/vydýchne naraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Koronavírus

    Radíme športovcom

    Športové podcasty Denníka N

    Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie