Denník N

Kúpim doktora

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Teraz máme šancu, aby sme si konečne začali vážiť a spravodlivo hodnotiť zdravotníkov.

Autor je dramatik

Zachytil som, ako ruskí miliardári skupujú pľúcne ventilácie, ako sa vraví – do foroty, enem pro nás a pro naše dzeci. Vec má háčik. K ventilácii na veľké prekvapenie Putinových oligarchov nepribaľujú zafóliovaných doktorov a verím, že žiadny príčetný lekár sa od nich kúpiť nedá. Bez neho je totiž ventilácia len kôpka sofistikovaného šrotu.

Je to veľmi zložitý prístroj. Predstavte si, ako nás dokáže vytrápiť obyčajná elektrická trúba. Po desaťročiach sme si doma konečne kúpili novú. Manuál k nej má tridsať strán a tých funkcií! Na šľaktrafenie. Pomalé zohrievanie, gril, pečenie zvrchu, rozmrazovanie, pečenie odspodu, v pare… A teraz si uvedené funkcie vynásobte tisíckou a dostanete manuál k pľúcnej ventilácii.

Pred tridsiatimi rokmi som bol aj ja anestéziológ. Dobre si pamätám na tajomný výraz v primárovej tvári, keď ma raz pohybom ruky pozval na ARO. Kolegovia tam stáli dookola a v tvárach im svietili nežné úsmevy. Vtedy som uvidel prvý servoventilátor v živote, ešte chrumkavý, teplý, tuším zo Švédska. Vyzeral ako krémovo biela škatuľa na dámske čižmy, vpredu mal manometer a pár gombíkov. Žiadny displej, poctivý analóg.

Primár za nadšených zvukov kolektívu odklopil vrchnák. Dnu tíško pracovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie