Denník N

Izrael proti koronavírusu využíva tajnú službu, Mossad zháňa testy a ventilátory po celom svete

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poveril Mossad mimoriadne náročnou úlohou. Foto - TASR/AP
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poveril Mossad mimoriadne náročnou úlohou. Foto – TASR/AP

Izrael je asi jedinou krajinou na svete, kde dostala tajná služba oficiálne za úlohu získať kľúčový zdravotnícky materiál. Jeho obranný priemysel už začal namiesto rakiet vyrábať pľúcne ventilátory.

Rozkaz znel jasne. Zohnať čo najviac pľúcnych ventilátorov, respirátorov či testov na COVID-19. Odkiaľ sa dá a za akúkoľvek cenu.

Tak znelo zadanie, ktoré dostala izraelská tajná služba Mossad od premiéra Benjamina Netanjahua v boji proti pandémii nového koronavírusu, ktorý sa začal šíriť z čínskeho Wu-chanu do celého sveta a prekonal cifru jeden milión potvrdených nakazených.

Izrael patrí medzi krajiny, ktoré sú vo svojej reakcii na opatrenia proti nákaze hodnotené ako jedny z najlepších. Rýchlo zavrel hranice, obmedzil lety a ľudí zo zahraničia posielal do dvojtýždňovej karantény.

Tajná služba Šin Bet dostala kontroverzné, časovo obmedzené povolenie na trackovanie pohybu ľudí cez ich mobily a kreditné karty, ktorí by mohli byť infikovaní. Takto už tajná služba pomohla identifikovať 500 nových prípadov nakazených.

K dnešnému dňu má Izrael vyše sedemtisíc nakazených a 37 mŕtvych.

Ťažšie ako špionáž proti Iránu

Keď sa šéf Mossadu Yossi Cohen začal venovať zháňaniu zdravotníckeho materiálu, zistil, že „je jednoduchšie ukradnúť iránsky archív o jeho jadrovom programe a preniesť ho do Izraela, než zohnať lekárske ventilátory a doručiť ich izraelským nemocniciam“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie