Denník N

Slyško rozhodoval finále Ligy majstrov: Mourinho ma kritizoval, dnes sme dobrí priatelia

S trénerom José Mourinhom. Foto – Roman Slyško
S trénerom José Mourinhom. Foto – Roman Slyško

Roman Slyško bol jedným z najlepších postranných rozhodcov na svete. Rozhodoval finále Ligy majstrov, inzultoval ho divák a pri rozcvičke ho knokautoval hráč. „Vo futbale som zažil naozaj všetko,“ hovorí.

V texte sa dozviete aj:

  • že sa mu veľmi nechcelo rozhodovať finále Ligy majstrov,
  • prečo sa naši dorastenci správajú horšie ako svetové hviezdy,
  • ako pomohol zmeniť históriu európskeho futbalu,
  • ako vyzerá príprava rozhodcov,
  • prečo podľa neho VAR zabíja futbal.

Je rok 2005 a celý futbalový svet sleduje semifinále Ligy majstrov medzi Liverpoolom a Chelsea. Beží ešte len štvrtá minúta, keď z ničoho nič Luis García pretlačí loptu tesne za bránkovú čiaru. Na chvíľu zavládne chaos, ale čiarový rozhodca vydá jasný pokyn, že gól platí a Liverpool sa dostáva do vedenia. Hovorí vám to niečo? 

Bolo to náročné, ale spontánne rozhodnutie. Gólu predchádzal Čechov faul na Baroša, po ktorom sa mal kopať pokutový kop a Čech by dostal červenú kartu. Lenže akcia pokračovala ďalej a ja som si všimol, že lopta sa dostala za bránkovú čiaru. Zdvihol som zástavku, ohlásil som gól…

… a na Anfielde vypukla eufória.

Iste, domáci ma za to vynášali do nebies a hostia ma, naopak, zatracovali. Keby však nepadol gól, kopala by sa penalta a Chelsea by dohrávala v desiatich. Takto mali 90 minút na zvrátenie skóre. Celý zápas dominovali, mali šesť či sedem dobrých šancí na vyrovnanie.

Ale nepremenili ani jednu z nich a zápas sa skončil tesnou výhrou Liverpoolu. 

Aj sme si hovorili, že to bola škoda. Ak by Chelsea vyrovnala, menej by sa hovorilo o mne, ale v tej chvíli som musel urobiť nejaké rozhodnutie. A dodnes si myslím, že bolo správne.

Nemyslel si to však tréner Chelsea José Mourinho, ktorý búrlivo protestoval a po zápase povedal, že o výhre Liverpoolu rozhodla iba táto vaša chyba. Sťažoval sa vám aj osobne?

Nie, nepovedal mi nič. Z Josého sa stal môj dobrý priateľ. Keď trénoval Real Madrid či Manchester United, vždy za nami prišiel do šatne, podal nám ruky a porozprávali sme sa. Všetko, čo vraví, má nejaký zmysel. Ako tréner musel zaujať stanovisko, veď prečo by ma aj chválil?

Ako ste prežili zvyšok toho zápasu?

Išlo to ako po masle. Asi minútu po góle mi ukázal štvrtý rozhodca palec hore, čím mi naznačil, že som sa rozhodol správne. Po psychickej stránke mi to veľmi pomohlo.

Zdá sa, že Chelsea rámcovala vašu kariéru. V roku 2008 slovenská štvorica v zložení Micheľ-Slyško-Balko-Hriňák rozhodovala finále Ligy majstrov v Moskve.  

Ľuboš tým nebol dvakrát nadšený, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga majstrov

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie