Denník N

Lesníci hovoria o pandémii lykožrúta slovníkom virológov. Budaj im odkazuje, že les už nebude fabrikou na zisky

Stromy v Tatrách napadnuté lykožrútom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Stromy v Tatrách napadnuté lykožrútom. Foto N – Tomáš Benedikovič

V slovenských lesoch sa s nástupom novej vlády mení veľa. Lesníci upozorňujú na blížiaci sa kolaps smrekových lesov a veľké národohospodárske škody. Ochranári im opakujú, že nemajú rúbať. A minister im zasa odkazuje, že lesy už nebudú len na ťažbu dreva.

Pandémia je na Slovensku aj v lesoch, tvrdia štátni lesníci a upozorňujú na premnoženého lykožrúta. Obviňujú štátne orgány z toho, že šírenie lykožrútovej pandémie sa odohráva s ich podporou.

Odpovedá im už aj nový minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) – lesníkom odkázal, že smrekové monokultúry, ktoré vysádzali, nie sú pred kolapsom, ale v kolapse sú už roky.

Koronavírus ako marketing

Lesníci už desiatky rokov bojujú s lykožrútom, ochranármi aj s verejnou mienkou. Raz začas sa snažia pritiahnuť pozornosť k téme marketingovo. Napríklad v roku 2004 informovali o odchyte vyše 200 miliónov rôznych škodcov. Pre ilustráciu vypočítali, že keby ich poukladali za sebou, vytvorili by 600-kilometrovú reťaz, ktorá vzdušnou čiarou predstavuje vzdialenosť z Bratislavy do Košíc. Teraz sa rozhodli na problém upozorniť paralelou s koronavírusom.

„Na Slovensku sa okrem pandémie koronavírusu šíri aj pandémia v smrekových lesoch,“ oznámilo Národné lesnícke centrum (NLC).

Zdá sa však, že rozšírenie lykožrúta nie je oproti iným rokom výnimočné a potvrdzujú to aj lesníci. Len spojenie s koronavírusom znie dnes pravdepodobne naliehavejšie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Slovensko

Teraz najčítanejšie