Denník N

Na hraniciach si policajti zapisujú mená a telefóny, vláda pre pendlerov chystá zákon

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Slovenskí občania, ktorí žijú do 30 kilometrov od štátnej hranice, dostanú od štátu dokument, ktorý im umožní jazdiť cez hranicu bez povinnosti ísť u nás do karantény.

Je štvrtok, osem hodín ráno. Na hraničnom priechode Petržalka – Berg stojí kolóna áut smerujúcich do Bratislavy. Cestu blokuje policajné auto a niekoľko policajtov. Od každého vodiča požadujú okrem potvrdenia od zamestnávateľa, že na Slovensko dochádzajú za prácou, aj nadiktovať meno a priezvisko a telefónne číslo.

Pre slovenských občanov, ktorí zväčša žijú v rakúskych dedinkách tesne za hranicou, je to novinka. Nik však neprotestuje, nerobí problémy, ľudia sa chcú dostať do mesta čo najrýchlejšie.

„Zapíšeme si ich meno, priezvisko a telefónne číslo,“ potvrdzuje jeden z policajtov nové opatrenie na tejto hranici. Vojaci, ktorí pomáhajú polícii, si ich zapisujú do zošita. Správnosť telefónnych čísel nekontrolujú, cestujúcich „neprezváňajú“.

Čo polícia so zoznamom kontaktov urobí, policajti na hranici nevedeli a podrobnosti zatiaľ nezverejnilo ani ministerstvo vnútra či policajné prezídium. Odpovede o novom režime na hranici prinesie nový zákon o pendleroch, na ktorom práve pracuje vláda – vo štvrtok kvôli jeho príprave aj prerušila svoje rokovanie.

Sulík: Pendleri dostanú povolenie

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) po rokovaní vlády oznámil, že bude fungovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie