Denník N

Test si ľudia opäť môžu zaplatiť. Prvýkrát otestovali viac ako tisíc ľudí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Súkromné laboratóriá už vykazujú do spoločnej štatistiky. Koľko ľudí si zaplatilo test, nie je jasné.

Prvýkrát na Slovensku otestovali viac ako tisíc ľudí, celkovo to bolo takmer 1200 osôb, ktoré sa v stredu dozvedeli, či sú nakazené vírusom COVID 19. Neželanú správu sa dozvedelo 26 ľudí, celkovo tak bolo u nás pozitívne testovaných 426 občanov. V štatistikách sú už údaje za štátne aj súkromné laboratóriá.

Koľko presne urobili v rekordný deň testov súkromné laboratóriá, zrejmé nie je. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) povedal, že urobili 590 testov, ale ide o súhrnné číslo, odkedy začali testovať.

Pomer negatívnych znižujú samoplatcovia

Štát tak stále nenaplnil svoje možnosti testovať. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) s ministrom zdravotníctva hovorili, že kapacity sú na tisíc testov denne. Rovnakú kapacitu mali mať súkromné laboratóriá, cieľ je postupne sa prepracovať na tritisíc testov denne.

Pri takom vysokom počte 1200 testov – na slovenské pomery, ktoré laboratóriá spoločne urobili, je podiel pozitívnych osôb veľmi nízky. Čím to je? Minister zdravotníctva si myslí, že dôvodom je, že súkromníci testovali ľudí, ktorí si test sami zaplatili. „Hovorí to o tom, že súkromné laboratóriá do veľkej miery testujú samoplatcov a len málo z týchto ľudí je pozitívnych,“ povedal Krajčí. „Preto máme také malé množstvo pozitívne zachytených.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

Môžeme to porovnať s výsledkami spred pár dní: minulý týždeň v piatok štát urobil 912 testov, teda o takmer 300 menej, ako teraz. Ale počet pozitívnych bol výrazne vyšší – 42. V stredu, keď už testovali aj súkromné laboratóriá, bolo pozitívnych 26 testov.

Vyhľadávanie nakazených je kľúčové pre potlačenie nákazy. Ich identifikovanie vedie k spracovávaniu siete kontaktov a zachytávaniu ďalších ľudí, ktorí sa mohli nakaziť od infikovaného.

Pomôcť by mohli aj dáta od mobilných operátorov, zatiaľ však vláda nepredstavila technické riešenie. Zákon už je schválený, teraz sa pracuje na jeho technickom zabezpečení. Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí) hovorila, že by technické riešenie mohli mať tento týždeň. Vo štvrtok ešte hotové nebolo.

Bez príznakov zaplatíte 60 až 70 eur

Testovanie samoplatcov spustili súkromné laboratóriá tento týždeň. Premiér Matovič hovorí, že je to v poriadku. „Taká bola dohoda so súkromnými laboratóriami – celú kapacitu odovzdajú štátu, keď ich štátnymi objednávkami dokážeme vyťažiť, budú robiť len pre štát, keď nedokážeme, tak môžu robiť aj samoplatcov.“

Na Slovensku zatiaľ nedokážeme odobrať dosť vzoriek, pretože niektorým nemocniciam podľa premiéra dlhšie trvá zriadenie odberných miest. „Keď bude dosť objednávok, budú robiť len pre štát,“ povedal premiér o súkromných laboratóriách.

Alpha medical spustilo testovanie samoplatcov vo štvrtok. Test stojí 60 eur. Na testy nemôžu ísť deti ani mladiství do 18 rokov. Keď robili testy pred pár týždňami, pýtali si za ne 35 eur.

Testy pre samoplatcov robí aj súkromné laboratórium Medirex, platí sa za ne 70 eur. Musíte mať viac ako 15 rokov, do 18 rokov musia prísť mladí ľudia v sprievode.

Ako sa správať pred odberom? Minimálne dve hodiny pred ním sa nesmie jesť, piť, fajčiť, žuť žuvačku, používať kvapky alebo spreje do nosa a do hrdla, umývať si zuby a používať ústnu vodu. Na odber musia ľudia prísť s rúškom. Pri teste sa robí výter z nosa a krku.

Súkromné laboratóriá majú zriadené mobilné odborové miesta, kam je možné prísť autom a zdravotníci im odoberú vzorky priamo v aute.

Koľko testov samoplatcov momentálne robia súkromné laboratóriá, nie je jasné. „Momentálne robíme niekoľko stoviek testov denne. Kapacitu neustále zvyšujeme,“ odpovedá Medirex.

Alpha medical spustil takéto testy až vo štvrtok, zarátané budú teda až v piatkových údajoch. Potvrdzujú, že budú v oficiálnych štatistikách aj samoplatcovia. „Nerozlišuje sa, či ide o samoplatcu, „štátneho“, alebo „testovaciu prevádzku“. Hlási sa každý otestovaný. Pozitívny aj negatívny,“ tvrdí Alpha medical.

Samoplatcovia by nemali mať príznaky choroby, ani cestovateľskú anamnézu. Sú teda bez príznakov a štát by im zrejme nenariadil testovanie hradené z verejného poistenia. Testovanie bez príznakov má však podľa Alpha medical veľký význam, aj keď počet pozitívnych testov bude menší ako u ľudí s príznakmi.

Navyše, u niektorých infikovaných sa neprejavujú príznaky a môžu vírus prenášať a nakaziť ďalších.

Alpha medical ešte pred spustením testovania samoplatcov ponúkla testovanie zdravotníkom. Zatiaľ testovali 200 zdravotníkov z Bratislavy a Nových Zámkov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie