Denník N

Sľúbili si vernosť, ale v spálni snívali o iných

Taliansky autor Marco Missiroli analyzuje dôvody nevery manželského páru v Miláne, ktorý rieši klasické problémy – hypotéku, dieťa a komplikovanú rodinu.

Sú knihy, v ktorých sa niečo deje od prvej strany. A potom sú také, v ktorých sa na prvý pohľad nedeje takmer nič. To podstatné sa odohráva niekde medzi stranami, zostáva nevypovedané a nedoriešené asi ako koniec francúzskeho filmu.

Román Vernosť (vyd. Slovart, 2020) talianskeho autora Marca Missiroliho je presne takou knihou, kde je ticho dôležitejšie ako krik, monológ odhalí viac ako rozhovor a záver nič nevysvetlí. S tým sa musí popasovať čitateľ.

V Miláne

Marco Missiroli nemá ani 40 rokov, no vo svojom poslednom románe píše, akoby prežil aspoň tri manželské krízy a zopár nepríjemných rozchodov. Aj svojmu poslednému románu dal ironicky názov Vernosť, hoci je presne o opaku.

Román Vernosť vydal Slovart v preklade Františka Hrušku

Carlo a Margherita sú manželmi, ktorí by si mali byť najbližší. Namiesto toho každý zvlášť zvádza svoje boje a trpí. Navyše, majú pred sebou tajomstvá, pre ktoré medzi nimi narastá ťažoba, stráca sa intimita a spoločné únikové cesty sa oddeľujú pri prvej križovatke.

Komplikuje im to aj ich vlastná situácia. Obaja si vybrali tie najjednoduchšie riešenia, aby dosiahli ten najrýchlejší výsledok, ktorý od nich očakávalo okolie a najbližšia rodina.

Carlo chcel byť spisovateľ, ale živí sa písaním letákov pre cestovnú kanceláriu. Margherita túžila po práci architektky, no pre väčšiu istotu v živote sa zamestnala v realitnej agentúre a so zákazníkmi navštevuje byty, ktoré by najradšej celé prerobila.

Obaja snívajú o pokojnom živote v rušnom Miláne, o presvetlenom byte niekde v podkroví a vernosti, ktorá je ako ostatné plány z minulosti – nesplniteľná.

„Manželstvá môžu byť ťaživé,“ píše Missiroli ani nie v polovici knihy a dokazuje to každou stranou. Nerieši zbytočnosti, pre ktoré sa partneri bežne hádajú, nevšíma si nepodstatný neporiadok medzi štyrmi stenami.

Analyzuje slobodu, o ktorú manželia dobrovoľne prichádzajú, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie