Denník N

Ako zamedziť šíreniu koronavírusu v domácnosti? Odpovedajú štyria zahraniční virológovia

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Denník N sa pýtal štyroch vedcov na správnu dezinfekciu povrchov či na najlepší spôsob, ako zabrániť šíreniu koronavírusu v domácnosti. Čo s nákupom po príchode domov a nakoľko účinné je UV svetlo?

Podľa štúdie publikovanej minulý mesiac v prestížnom magazíne NEJM dokáže nový koronavírus (SARS-CoV-2) zostať aktívny vo vzduchu vo forme aerosólu a na rôznych povrchoch počas niekoľkých hodín až dní.

Vo forme aerosólu sa vírus udrží vo vzduchu aktívny počas troch hodín, štyri hodiny je aktívny na medi, do 24 hodín vydrží aktívny na kartóne a medzi dvoma až troma dňami na oceli a plaste.

Vírus sa šíri najmä prostredníctvom kvapôčok, ktoré vykýchne alebo vykašle nakazený človek. Šírenie nákazy prostredníctvom aerosólov a vírusov zachytených na povrchoch však nemožno vylúčiť.

Najistejšia forma prevencie je spoločenský odstup, čo znamená zostať doma a minimalizovať kontakt s ľuďmi, s ktorými nežijete v spoločnej domácnosti. Ako sa však starať o povrchy, keďže aj tieto môžu predstavovať zdroj nákazy?

Na možnosti prevencie a zamedzenia šírenia nákazy v domácnosti sa Denník N pýtal štyroch virológov.

Hygiena cestou domov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie