Denník N

Vláda PiS v Poľsku môže pre koronavírus stratiť väčšinu, koaličný partner hrozí odchodom do opozície

V Poľsku zatiaľ zomrelo na COVID-19 51 ľudí. Foto - tasr/ap
V Poľsku zatiaľ zomrelo na COVID-19 51 ľudí. Foto – tasr/ap

Vicepremiér Jarosław Gowin, líder menšej strany, s ktorou PiS kandidovalo vo voľbách, nesúhlasí s tým, aby sa prezidentské voľby v máji uskutočnili poštou. 

Napriek stále stúpajúcemu počtu ľudí nakazených novým koronavírusom (vo štvrtok skoro 2700) líder vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jarosław Kaczyński pretláča uskutočnenie prezidentských volieb v pôvodnom termíne 10. mája. Kaczyński najnovšie predložil návrh volebného zákona, ktorým sa zavádza povinné hlasovanie poštou.

S tým však nesúhlasí vicepremiér a koaličný partner PiS Jarosław Gowin, líder malej strany Porozumienie (Dohoda), bez ktorej však vláda nemá väčšinu.

Gowin informoval svojich ministrov a iných nominantov vo vláde, že čoskoro môžu podať demisiu. Gowin je pripravený na odchod do opozície, ktorá je ochotná ponúknuť mu aj kreslo úradníckeho premiéra.

Možné sú však aj iné scenáre, vrátane zavedenia výnimočného stavu ihneď po kontroverzných prezidentských voľbách, čo by zabezpečilo ďalšie vládnutie menšinovej vlády Mateusza Morawieckeho na neurčité obdobie.

Jaroslaw Gowin (vpravo) a premiér Mateusz Morawiecki (vľavo). Foto – TASR/AP

Kľúčové voľby

Prezidentské voľby sú v Poľsku naplánované na 10. mája, prípadne druhé kolo o 2 týždne neskôr. Podľa prieskumov by v nich zvíťazil súčasný prezident Andrzej Duda, ktorý kandiduje za PiS. Opozícia pre epidémiu apeluje na zrušenie volieb, kandidáti nemajú možnosť viesť v tomto období kampaň. Prípadné presunutie volieb na jeseň alebo o rok by však znamenalo,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie