Denník N

Dekameron 2020: Piatok 15

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Za mrežou oddeľujúcou osem ľudí od zvyšku sveta, síce v materiálnom dostatku, zato v núdzi o rozumné konanie, sa osem ľudí chystá stráviť noc. Sú vyčerpaní a aj sa už boli bývali uložili na provizórnych lôžkach, no nepokoj máta ich mysle. A nielen ten. Dnes rozpráva Silvester Lavrík.

Slečna, máte tu niekde lekárničku? obrátil sa Ervín k slečne, kvôli ktorej tu všetci skysli. Krv a otvorené rany na tvárach a hánkach účastníkov kohútieho zápasu mizogýnskeho a eštebáckeho starigáňa v ňom prebudila profesionálne inštinkty. To by bolo v poriadku, keby sa to nemiešalo s jeho druhou prirodzenou potrebou. Tejto sa nepotrebuješ páčiť, pripomenul si. To kvôli jej hlúposti, zábudlivosti a nezodpovednosti sme teraz v karanténe! Tam si mala ostať, u svojho frajera, na rakúskych svahoch, ste sa mohli ulyžovať na smrť, prečo ťa mám teraz pred pocitom previnenia zachraňovať ja?

Pamätaj na to, počul vysoko nad sebou hlas milovanej Valérie. Keby nebol výrazne racionálne založený, odprisahal by, že na temene cíti aj jej pohľad. Láskavý a hrejivý ako koniec roxorovej tyče práve vytiahnutej z kopy žeravého kováčskeho koksu. Dvoch tyčí. Nikto ti nevie dať toľko, koľko ti ja dokážem vziať, pomyslel si Ervín, kým ho kurátenko vlniac útlymi bokmi zošerenou predajňou viedlo do kancelárie vedúceho. Hovoril si to preto, lebo vedel, že príroda v jeho lymfatickom systéme je mocná aj o tejto pokročilej hodine a on sa práve vydáva na cestu, z ktorej nebude návratu. Pre kurátenko predovšetkým.

Ja som to nechcelááá…, rozvzlykalo sa, len čo sa ocitli v kutici za regálmi, ja som iba zabudlááá! A vedúci je teraz kvôli tomu možno už aj… Slečna, za to, že dostal infarkt, vy nemôžete, mal sa viac starať o svoju životosprávu, poznamenal Ervín a ukázal na pracovný stôl vedúceho. Kým kurátenko hľadajúc lekárničku na tých najnemožnejších miestach rumázgalo, on sa mimovoľne dotkol počítačovej myši. Monitor sa rozsvietil a zalial miestnosť modrastým svetlom. Uprostred stola ležala kniha dochádzky a na nej neúprosný dôkaz pravdivosti Ervínovho konštatovania – dvakrát prerastená oravská slanina, tridsať deka najmenej. Z väčšej časti zjedená, kus dohladka skrojenej kože bol toho jasným dôkazom. Pohľad na intímny detail zo života infarktom skoleného vedúceho uvrhol kurátenko do nového záchvatu vzlykania.

Neobjímaj ju, neobjímaj, opakoval si Ervín, kým v náručí zvieral chvejúce sa telíčko.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekameron 2020

Sedem slovenských spisovateľov v čase koronavírusu voľne nadväzuje na Boccacciov Dekameron. Silvester Lavrík, Daniela Kapitáňová, Márius Kopcsay, Verona Šikulová, Ľubo Dobrovoda, Karol D. Horváth a Vlado Janček píšu príbeh ľudí uväznených v predajni potravín počas epidémie.

Kultúra

Teraz najčítanejšie