Denník N

Scenáre pre Bratislavu: od odvrátenia pandémie cez stovky obetí až po kolaps

Aj keď to zvládneme, krízu budeme cítiť počas celého roka 2020, ukazuje zásadná analýza o Bratislave. Dve krajné možnosti sú buď udržanie vírusu v miernej sile, alebo niekoľko mesiacov pandémie so stovkami mŕtvych.

Bratislava ukázala detailné scenáre koronakrízy. Z veľkej analýzy vidno zásadnú prípravu na rôzne alternatívy – na potlačenie vírusu, hoci s vážnymi dôsledkami, a aj na tie najpesimistickejšie možnosti.

Dva z troch scenárov sú podľa autorov pravdepodobnejšie – prvý je udržanie pandémie v miernej sile a s pár pacientmi v nemocniciach.

Druhý scenár, len trochu menej pravdepodobný, hovorí o trvaní pandémie 8 až 12 mesiacov. Autori ho označujú za hranične negatívny. V nemocniciach by v jednom momente bolo aj viac ako tisíc obyvateľov Bratislavy a mohlo by to znamenať celkovo aj stovky obetí v hlavnom meste.

Na Slovensku bolo do piatkového rána 450 nakazených, z toho viac ako štvrtina v Bratislave.

Graf: Počty nakazených v Bratislave podľa mobility a rýchlosti šírenia

Koľko ľudí sa môže nakaziť?

Scenáre vychádzajú z aktuálneho modelu Inštitútu zdravotnej politiky prepočítaného na reálny počet ľudí žijúcich v Bratislave – navyše ukazujú aj odhady možných obetí koronavírusu.

Vírus podľa autorov dostaneme pod kontrolu, len ak budeme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie