Denník N

Anestéziológ: Sme vo fáze šialenej paniky. Keď vojdete do električky bez rúška, ukameňujú vás

Lekár a bývalý olympionik Lukáš Pollert. Foto – archív L. P.
Lekár a bývalý olympionik Lukáš Pollert. Foto – archív L. P.

Bývalý český olympijský medailista a lekár Lukáš Pollert pracuje ako anestéziológ v pražskej nemocnici v Motole. Momentálne pôsobí na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde ležia pacienti s koronavírusom.

Pollert v rozhovore pre český Deník N vraví, že ho prekvapuje, ako sa ľudia nákazy koronavírusom desia, a upozorňuje na to, že choroba má rovnaký priebeh ako chrípka, ktorá pritom zabíja viac ľudí. Vrátane detí.

Zažívate teraz v Motole na JIS-ke čo i len náznak paniky? Staráte sa o troch pacientov s chorobou COVID-19 a vravíte, že sú vo veľmi zlom stave.

Vôbec. Desať rokov pracujem tu v Motole na kardiochirurgii, kde majú pacienti nielen respiračné, ale aj obehové zlyhania. Podobne dlho som aj členom pľúcneho transplantačného tímu. Takže operácie týkajúce sa pľúc, pri ktorých často dochádza k veľmi ťažkým respiračným zlyhaniam, zažívam bežne. Je to môj denný chlieb, takže ma to vôbec nevyvádza z miery.

Teraz už, samozrejme, nikoho za chrbtom nemám, na druhej strane mám ale skúsenosti. Už som videl mnoho komplikovaných stavov a na nich sa človek naučí najviac. Za tie roky človek získa také skúsenosti, že ma prekvapí už naozaj máločo.

Myslela som, že súčasná pandémia zaskočila každého.

Je fakt, že režim, ktorý teraz nastal nielen v nemocnici, je novinkou. Manažment trochu tápe – a celkom oprávnene –, ako všetko urobiť čo najlepšie. V porovnaní s inými ochoreniami sa dosť kladie dôraz na vírusovú epidémiu.

Teraz má COVID-19 prednosť pred ostatnými, ale je nutné si uvedomiť, že sú tu pacienti, ktorí majú iné choroby – a oveľa závažnejšie. Tým by nemala byť venovaná menšia pozornosť. Toto je môj apel, pretože teraz sa naozaj všetko točí len okolo koronavírusu. Pritom nám v Česku zatiaľ nepripravil taký strašný scenár, aký každý rok predstavuje chrípka.

Je pre nás chrípka aj dnes väčším nebezpečenstvom?

Zatiaľ som za svoju kariéru zažil viac problematických pacientov s chrípkou. Ale inak je ten priebeh úplne rovnaký pri chrípke, aj pri koronavíruse. V oboch prípadoch dochádza k ťažkému obojstrannému zápalu pľúc, ale len u malého množstva pacientov.

Nie som hygienik ani epidemiológ, aby som ako pán profesor Prymula (námestník českého ministerstva zdravotníctva, pozn. red.) dokázal povedať, či to smeruje k nejakému obrovskému kvantu ťažko postihnutých ľudí. To neviem.

Som len tu v Motole na oddelení, kde mám troch pacientov s COVID-om v dosť ťažkom stave. Ale takých pacientov v ťažkom stave mávam viac, aj keď nie je takáto epidémia.

Toto je ale predsa netypické aj tým, že ide o chorobu, na ktorú nemáme liek a o ktorej nevieme skoro nič.

Ja to nehodnotím z epidemiologického hľadiska. Viem ale, čo COVID-19 spôsobuje na pľúcach. A chrípka robí jednoducho to isté. A mnoho mladých ľudí nám tu na chrípku zomrelo. Takže COVID-19 teraz nijako nevybočuje z normálu. Zatiaľ. Skôr by som povedal, že funguje ako vedľajšie ochorenie popri iných vážnych chorobách, na ktoré tí ľudia umierajú.

Médiá prestrelili

Považujete teda za správne, keď nemocnica hlási, že jej zomrel pacient s COVID-19, a zdôrazňuje, že mal 95 rokov, alebo že mal pri tom onkologické ochorenie? Týmto sa koronavírus v prípade smrti takmer až bagatelizuje, nie?

Mne sa zdá, že všetky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie