Denník N

Pripomína to Búrku. Nie je tu Kočner, ale „Veľký Fero“, ktorý ovládol žilinské súdy

Ilustrácia – Hedviga Gutierrez
Ilustrácia – Hedviga Gutierrez

Vyšetrovateľ hovorí o biznis modeli podnikateľa, advokáta a sudcu. Prví dvaja sú obvinení, jeden z nich je už viac ako pol roka vo väzbe. Sudca Pavol Polka trestnému stíhaniu uniká, spomína sa aj predsedníčka krajského súdu.

Mohlo by sa zdať, že ide o ďalšie pokračovanie Kočnerovej Threemy na bratislavských súdoch, ktoré začiatkom marca rozmetala policajná operácia nazvaná Búrka. V tomto príbehu je však namiesto Mariana Kočnera hlavným obvineným podnikateľ František Tóth, ktorého v Žiline prezývajú „Veľký Fero“.

Mal povesť chlapíka, ktorý dokáže na žilinských súdoch čokoľvek vybaviť.

Namiesto Kočnerovho vybavovača Vladimíra Sklenku vystupuje iný sudca. Skúsenejší, starší. Pavol Polka. Obvinený nie je, všetky podozrenia odmieta a od „Veľkého Fera“ dáva ruky preč.

Zároveň však „Veľkého Fera“ v konaní zastupuje jeho dcéra Kristína Mitrová Polková.

Od Tótha sa dištancuje aj predsedníčka Krajského súdu v Žiline Eva Kyselová, ktorej meno sa tiež spomína medzi sudcami, ktorých mal Tóth v prospech obžalovaných ovplyvniť.

Polka šéfoval Okresnému súdu v Žiline, bol vojenským sudcom a od roku 2009 je na kraji. V roku 2014 bol na stáži na Najvyššom súde. Dlhé roky bol aj členom disciplinárneho senátu.

Tarify boli rôzne, od 10-tisíc až do 30-tisíc eur

Polícia od roku 2015 zdokumentovala desiatku ovplyvnených konaní v prospech obžalovaných či odsúdených. Oslobodenie spod obžaloby stálo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Korupcia na žilinských súdoch

Slovensko

Teraz najčítanejšie