Denník N

Na Únii sa pravica už raz posekala, hrozilo by to aj teraz

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Otázka slovenského prístupu k Únii, na ktorej sa už raz opozícia smrteľne posekala, nielenže stále nie je vyriešená, ale sa môže vrátiť ešte vo väčšej sile.

Keď už sme skoro zabudli, že sa opozícia delí na „eurohujerov“ a tých druhých, nové kolo gréckej krízy nám to znovu pripomenulo. Našťastie pre nich, pravica nie je pri moci, takže tentokrát nehrozí kolaps vládnutia. Ale napriek tomu to pripomína, že nízke preferencie nie sú jediným problémom neficovskej alternatívy.

Je tu ešte problém, že otázka slovenského prístupu k Únii, na ktorej sa už raz smrteľne posekali, nielenže stále nie je vyriešená, ale sa môže vrátiť ešte vo väčšej sile. A to bez ohľadu na to, či budú najbližšie mesiace v znamení ďalšej snahy o záchranu Grécka, alebo hasenia chaosu, ktorý môže nastať po jeho odchode z eurozóny.

Kampaň je stále len na bilbordoch a Slovensko nemusí robiť ťažké rozhodnutia, lebo vôbec nie je jasné, čo ide Európa robiť. Ale to sa zmení. A nech už bude v Bruseli dohodnutý akýkoľvek postup, pokušenie torpédovať „diktát“ a získať nejaké hlasy navyše bude pre strany obrovské, navyše ak sa naplno otvoria staré rany.

Zhrňme si, kto z opozície sa ako zachoval v čase rozpadu koalície a aký postoj má teraz:

– KDH bolo za euroval a určite bude za každých okolností držať európsku líniu. Strana nesúhlasí s odpustením dlhu Grécku.

– Procházka ešte ako člen KDH hlasoval za euroval, Beblavý tiež držal s SDKÚ, Sieť sa k riešeniu stavia nejednoznačne.

– Lipšic hlasoval proti eurovalu vo vláde a jeho nový spojenec Matovič nepodporil Radičovú v parlamente, hoci obaja vyjadrujú ľútosť nad pádom vlády. Líder OĽaNO chce odpustenie dlhu.

– SaS, ktorá chvíľu smerovala do spolku mladých pušiek, vidí v dnešnom vývoji potvrdenie svojho odvekého odporu k zachraňovaniu Grécka, riešenie vidí v odchode krajiny z eurozóny a zmazaní časti dlhov.

– Most bol k Radičovej tiež lojálny, s odpúšťaním dlhov Grécku nesúhlasí.

Či už ide o pohľad na minulosť, spätné vnímanie vlastných krokov, prístup k Únii, či názor na riešenie gréckej krízy, vidíme medzi opozíciou mix všetkých možných názorov a postojov. Keby im aj niekto podal pero, nech znova podpisujú spoločné riešenia, bude z toho problém.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie