Denník N

Zahraničné štúdie: Opatrenia na boj s koronavírusom by mali trvať aspoň šesť týždňov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Epidemiologička z Lekárskej fakulty UK by opatrenia na boj s koronavírusom na Slovensku na niekoľko týždňov ešte sprísnila. Doplnené musia byť o masívne testovanie a investície do vyhľadávania nových prípadov a ich kontaktov.

Prvé zásadné mimoriadne opatrenia pre celé Slovensko v súvislosti s novým koronavírusom prišli 12. marca, čo znamená, že trvajú niečo vyše troch týždňov. Nové štúdie zo zahraničia naznačujú, že to zďaleka nestačí.

„Ukázali sme, že ak zastavíme obmedzenia skôr ako po šiestich týždňoch, nedosiahneme žiadne zmysluplné výsledky, čo sa týka pandémie,“ zhŕňa výsledky svojej štúdie Anna Scherbinová z bostonskej Brandeis University. Štúdiu modelovali na Spojených štátoch.

ďalšej štúdii uverejnenej minulý mesiac vedci skúmali opatrenia na boj s koronavírusom v 36 krajinách a vo všetkých amerických štátoch. Zistili, že opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 musia trvať minimálne 44 dní, čiže zhruba šesť týždňov (čo je zhoda s predošlou štúdiou).

To znamená, že obmedzenia na Slovensku musia pokračovať, ak máme zabrániť šíreniu COVID-19.

Sprísnenie opatrení

Epidemiologička Alexandra Bražinová z Lekárskej fakulty UK v Bratislave povedala, že v tejto chvíli nie je za vypnutie krajiny, ako o ňom pred pár dňami hovoril premiér Igor Matovič (OĽaNO), no dodala, že v nasledujúcich týždňoch by opatrenia ešte trochu sprísnila. „Treba vyriešiť najmä pendlerov, čiže ľudí, ktorí pracujú za hranicami. Ide o vysoko rizikovú skupinu,“ vraví Bražinová.

Sprísnené opatrenia na Slovensku by podľa nej mali určite trvať ešte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie