Denník N

Prosím, pomoc! Rodičia nevedia vyriešiť úlohy s deťmi a na Facebooku prosia o radu. Skúste si ich vyriešiť

Rodičia sú s deťmi doma už takmer mesiac. Okrem pracovných povinností musia po večeroch spoločne s deťmi pracovať na úlohách a s niektorými si nevedia poradiť.

Na novú situáciu si zvykajú všetci – aj samotní učitelia sa teraz učia, ako deti vzdelávať po novom. Mnohí doteraz nepracovali s online nástrojmi alebo doma nemajú potrebnú techniku.

Je však ťažké opísať, ako presne dnes vzdelávanie detí vyzerá. Prístup sa líši v každej škole a minister školstva Branislav Gröhling niekoľkokrát zopakoval, že školám nebude dávať plošné pokyny. „To by malo zostať na rozhodnutí riaditeľa a učiteľa, pretože oni poznajú svojich žiakov,“ tvrdí minister.

Rodičia tak dnes zažívajú rozdielny prístup od každého učiteľa. Jedni sú aktívni a posielajú príliš veľa úloh, ktoré musia rodičia s deťmi po večeroch riešiť. Iní zas neposielajú žiadne úlohy a žiaci sa doma nudia – rodičia im tak musia vymýšľať iný program. Sú však aj takí, ktorí prísne dohliadajú na to, aby dostali vypracované úlohy v presnom termíne a žiakov za ne aj známkujú.

Minister školstva odporučil učiteľom, aby zabudli na známku 4 a 5 a aby skúsili čo najviac používať slovné hodnotenie. Slovo je adekvátne v tomto čase, tvrdí Gröhling.

Štátny pedagogický ústav však učiteľom vydal odporúčanie – podľa neho majú učitelia so žiakmi už len opakovať preberané učivo a to, čo nestihli, môžu posunúť do ďalšieho ročníka. Nie je vylúčené, že v ďalších týždňoch prinesie pre štátne školské organizácie aj ďalšie bližšie pokyny.

Matematické príklady

Za posledné týždne sa učitelia aj rodičia združili vo facebookovej skupine Zavretá škola, kde si vymieňajú tipy na vyučovanie alebo prosia o radu. Skupina má už takmer 27-tisíc členov.

Pribúda čoraz viac rodičov, ktorí v skupine podvečer prosia o radu pri vypočítaní príkladov. Prinášame niekoľko typov príkladov, nad ktorými sa rodičia so svojimi deťmi trápili.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie