Denník N

Rozdelila ich korona. Slovenka hľadá možnosť, ako vycestovať za svojím českým snúbencom

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Ako zvládajú odlúčenie snúbenci, ktorí sa v dôsledku epidémie koronavírusu neuvidia niekoľko mesiacov?

Slovenka Alžbeta a jej český snúbenec Petr mali v tieto dni plánovať spoločnú budúcnosť. Petr pracuje v Nemecku a s Alžbetou, ktorá žije v Bratislave, sa naposledy videli začiatkom marca.

„Odchádzal na pár dní do Nemecka, potom mal naplánovanú niekoľkodňovú dovolenku, ktorú sme mali stráviť spolu. Chceli sme podrobnejšie plánovať našu budúcnosť – svadbu, byt, sťahovanie a iné veľké zmeny v našich životoch. Spoločný život plánujeme v Česku, ale ešte toho treba veľa premyslieť a zariadiť,“ opisuje Alžbeta.

Petr sa stihol vrátiť z Nemecka do Česka tesne pred zavedením povinnej karantény. Slovensko aj Česko medzičasom uzavreli hranice.

„Keďže obaja máme trvalé bydlisko vo svojej krajine, Petr sa už ku mne nedostal. Každý z nás ostal doslova uväznený vo svojej krajine,“ hovorí Alžbeta.

Ministerstvo radí osloviť terapeuta

Slovenské ani české úrady sa pri uzavretí hraníc otázkou zmiešaných partnerstiev nezaoberali.

Ako uvádza české ministerstvo vnútra, od 31. marca platí v rámci núdzového stavu zákaz vstupu všetkých cudzincov na územie Českej republiky, ktorí nemajú trvalý alebo prechodný pobyt na území ČR. Vzťahuje sa to aj na Slovákov. Pre občanov ČR zase platí zákaz vycestovať z krajiny. Výnimkou sú len cudzinci, ktorí smú vycestovať bez možnosti návratu, cezhraniční pracovníci, vodiči kamiónov, autobusov alebo posádky lietadiel.

To znamená, že Petr

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Vzťahy

    Rodina a vzťahy, Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie