Denník N

Ako sa vyrovnať s výpoveďou? Jeden hokejista začal pracovať na stavbe, hovorí psychológ Kuračka

Peter Kuračka. Foto N - Peter Kováč
Peter Kuračka. Foto N – Peter Kováč

Športový psychológ a mentálny tréner Peter Kuračka radí, ako zvládať izoláciu, ako kompenzovať endorfíny zo športovania a ako zabaviť aktívne deti. V rozhovore sa dočítate:

  • život v izolácii má podľa neho aj výhody
  • športovci riešia existenčné problémy
  • rodičom odporúča kreativitu

Prečo je pre nás také náročné žiť v uzavretom priestore bez pohybu?

Najmä preto, že sme zvyknutí na iný spôsob života. Žijeme sociálne, vytvárame si kontakty, sme vonku, športujeme. Zvyklo si na to naše telo aj myseľ a nie je vôbec jednoduché prepnúť sa na úplne iný režim – psychicky, fyzicky aj sociálne.

Ako dlho môžu takto ľudia žiť, aby výrazne neutrpela ich psychika?

Na túto otázku nedokážem odpovedať, pretože každý jednotlivec to zvláda inak. Niekomu by nerobilo problémy zostať v izolácii aj rok, niekto je po dvoch-troch dňoch bez seba. Čo sa týka spoločnosti, tá funguje na iných princípoch. V takejto situácii sme neboli prakticky ešte nikdy a nie je možné odhadnúť, ako sa bude spoločnosť správať.

Aké riziká so sebou prináša izolácia?

Menej pohybu prináša zdravotné riziká a môže mať za následok zhoršenie dlhodobého zdravotného stavu. Izolácia prináša aj psychické riziká: ak by bola dlhšia, môže spôsobiť rôzne výkyvy nálad aj depresívne stavy. Vnímam aj sociálne riziká. Znamená to, že trochu stratíme schopnosť sociálnych zručností, odvykneme si od spoločenských návykov a budeme mať menšie problémy v nadväzovaní kontaktov. Na druhej strane, izolácia môže priniesť aj svoje výhody.

Aké?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Radíme športovcom

    Rozhovory

    Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie