Denník N

Šéf skupiny Arca Capital vysvetľuje zmenky za pol miliardy a hovorí, že nechce predávať, ale kupovať

Rastislav Velič, líder skupiny Arca. Foto N - Tomáš Benedikovič
Rastislav Velič, líder skupiny Arca. Foto N – Tomáš Benedikovič

Koronavírus zasiahol aj najväčšie domáce investičné skupiny, ktoré majú desiatky firiem z rôznych odvetví. Výnimkou nie je ani Arca Capital, ktorá pred krízou nakupovala asi vôbec najviac nových aktív zo všetkých veľkých hráčov.

Pred finančnou krízou z roku 2009 bola Arca podobne aktívna a napokon musela skoro všetko predať. O tom, ako chce touto krízou so svojimi podnikmi prejsť úspešnejšie, ako chce ustáť svoje nemalé dlhy, ku ktorým si teraz pomocou zmeniek plánuje požičať aj ďalšiu pol miliardy eur, sme sa rozprávali s jej lídrom Rastislavom Veličom. V rozhovore hovorí:

  • čo mu chýba v boji proti koronavírusu,
  • prečo je záchrana domácej ekonomiky hlavne v rukách EÚ a Európskej centrálnej banky,
  • čo dostane z kómy domáci cestovný ruch,
  • prečo nemá pôsobiť účtovníctvo Arcy dobre iba naoko a ako sa podľa neho v krátkom čase zlepší,
  • aké sú dôvody pripravovanej emisie zmeniek za pol miliardy eur a či to nakoniec nebude menej,
  • aký má vzťah s J&T.

Ako hodnotíte doterajšie opatrenia slovenskej vlády na zabránenie šírenia koronavírusu a na pomoc ekonomike? Sú podľa vás dostatočne?

Spomalenie šírenia nákazy opatrenia vlády rozhodne zabezpečujú. Akým spôsobom to je dosiahnuté, je už iná vec. Myslím si, že Európa dlhodobo podceňuje krízový manažment. Veci, ktoré fungovali počas studenej vojny, teda že ľudia boli pripravení a pripravovaní aj na takéto krízové situácie a mali sme naozaj funkčné sklady civilnej obrany, toto sa opomína.

Do roku 1990 vlády i ľudia mali aspoň jasno, čo, ako a prečo idú robiť v prípade biologického či chemického ohrozenia. Teraz sa to všetci ešte len učia. Premrhali sme, čo sme mali zvládnuté, a teraz sa to musíme učiť nanovo.

Prístup do budúcnosti sa musí zmeniť. Ale súčasné opatrenia, ktoré sú prijímané narýchlo a intuitívne, zatiaľ fungujú. Vidíme to na nie príliš veľkom počte nakazených.

Druhá vec je, či pri týchto aktuálnych karanténnych opatreniach nevylejeme s vaničkou aj dieťa. Ekonomický dosah zavedených opatrení bude doslova devastačný. A preto výpomoc pre ekonomiku musí byť tiež zásadná.

A v budúcnosti opäť musíme vopred vedieť aj to, čo treba urobiť pre postihnutú ekonomiku. Nie že sa to narýchlo zostavuje len teraz.

Politikom chýbajú plány

Ako hodnotíte doterajšie záchranné siete pre ekonomiku?

Je tu snaha o odľahčenie obyvateľstvu, no robiť to celé na úkor väčších podnikateľských zoskupení a firiem je zničujúce pre strednodobý i dlhodobý vývoj našej ekonomiky. Zatiaľ sme zo stimulov pre veľké firmy skoro nič nevideli.

Napríklad v Česku, kde tiež podnikáme, vláda prijala opatrenia na podporu zamestnanosti, no vylúčila z nich personálne agentúry pre dočasné zamestnávanie. Pritom sme v tomto biznise na Slovensku i v Česku zásadným hráčom. Veríme, že to česká vláda urobila iba nedopatrením.

Rozhodne budeme lobovať, aby sa to ešte zmenilo, lebo agentúry dočasného zamestnávania teraz dodávajú svojich ľudí aj do fabrík, ktoré ešte stále bežia, no niektorí ich kmeňoví zamestnanci odmietajú nastupovať do práce. My máme našich ľudí z agentúr u výrobcov dezinfekčných prostriedkov či u producentov papierovej hygieny, ktorých produkty teraz ľudia bytostne potrebujú.

Naši ľudia dopĺňajú tiež predavačov a skladníkov v obchodných reťazcoch, aby fungovala distribúcia potravín.

Napriek tomu nás Česko z podpory vyňalo. A z dikcie navrhovaného znenia zákona je pravdepodobné, že nás chce s agentúrami vyňať aj Slovensko.

Koľko máte ľudí vo vašich personálnych agentúrach zastrešených firmou Manuvia?

V agentúrach dočasného zamestnávania sme koncom marca mali v oboch krajinách zhruba 17-tisíc ľudí.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo by ste teraz od vlády privítali najviac?

Aktuálne vystupuje do popredia problém likvidity. Práve pre oživenie likvidity firiem musia politici a centrálne banky okamžite pomôcť finančnému sektoru.

Bankové domy sa úplne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie