Denník N

Dekameron 2020: Nedeľa 17

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

V predajni prechodne obývanej ôsmimi nocľažníkmi sa po sklonoch k násiliu dostávajú k slovu iné vášne. Ale ani potláčaná zlosť a frustrácia si nedali celkom pohov – možno za to môže noc, lebo už pokročila, a bdelosť rozumu, lebo ustúpila. Dnes rozpráva Márius Kopcsay.

Když je dnes člověku dvacet,
chce se mu hnusem zvracet,

když je dnes člověku čtyřicet,
chce se mu blít ještě více

když je dnes člověku šedesát,
může jít se sklerózou klidně spát

Egon Bondy to nenapísal presne takto. Mejla Hlavsa si text uspôsobil, aby sa mu lepšie spieval. Kamil mal na pesničku od Plastic People of the Universe osobitnú spomienku. Keď bol ešte spisovateľ, hudobník, umelec a keď sedel v bratislavskej kaviarni a nenakúkal do nej zvonku cez dochytané a orosené sklo, vystupoval s pesničkou na undergroundovom festivale Modranský grnák. Zobral na javisko svojich dvoch synov a ešte dvoch synovcov, ktorí ho sprevádzali zvonivými chlapčenskými hláskami, kým on mohutným riffom rozozvučal elektrickú gitaru.

„Chce se mi hnusem zvraceeeet,“ spievali detičky, Kamil ich zoskupenie nazval Ferdu Mravca orchester, ľudia tlieskali.

Dopíjal fľašku ležiac na zvlhnutom matraci, počúvajúc chrápanie eštebáka, ktorý si do kohosi udrel a slastne zaspal, a tiež hlasy doznievajúce z kancelárie. Dve dvojice. Mejdan. Helena a jej zakrvavená obeť. A s nimi hygienik s extra hygienickým penisom, ktorý možno zastrčil a možno nezastrčil do úbohej životom rozochvenej slečinky.

„Kamil, kde ste? Treba dodať článok. Článok!“ zasvietila mu na mobile esemeska od šéfa. Niektoré veci sa nedajú vypnúť. Celý život dodáva niekam nejaké články. Když je dnes člověku šedesát, může jít se sklerózou klidně spát. Šedesát? To bude mať predsa o chvíľu on. Akáže skleróza? Veď mu ešte cicina stojí ako Dankov stožiar pred parlamentom, a to aj zbytočne. Ale necíti sa starý. Starý bol, keď bol mladý. Keď mal dvadsať, v Rusku bol puč a so ženou a s kamarátmi písali tie lístky. Vtedy sa mu vôbec nechcelo žiť. Teraz sa mu chce, ale je mu to hovno platné. Dlho žiť nebude. To predsa vieme. Je na hranici medzi tými, ktorých koronavírus kosí ako zoschnuté makové stvoly, a mladou generáciou, ktorá si prítomnosť prísavkového mikroorganizmu ani nevšimne. V prítmí znovu zavadil pohľadom o chrniaceho eštebáka a o rovnako chrápajúcu záhradkárku a knihovníčku. Bože, ako ho len srala. A trochu aj priťahovala, tak to chodí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekameron 2020

Sedem slovenských spisovateľov v čase koronavírusu voľne nadväzuje na Boccacciov Dekameron. Silvester Lavrík, Daniela Kapitáňová, Márius Kopcsay, Verona Šikulová, Ľubo Dobrovoda, Karol D. Horváth a Vlado Janček píšu príbeh ľudí uväznených v predajni potravín počas epidémie.

Kultúra

Teraz najčítanejšie