Denník N

Ako pandémia skomplikovala ľuďom túžbu mať dieťa. Je to facka, hovorí žena, ktorej odložili umelé oplodnenie

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Dvom párom sa pre koronavírus odsunul sen, že sa stanú rodičmi.

39-ročná Miriam žije už viac ako desať rokov v bezdetnom manželstve. Nie je to jej voľba, s manželom snívali aspoň o troch deťoch, lebo obaja pochádzajú z veľkých rodín a majú pekné spomienky na detstvo. Vedia, že by si dieťa mohli adoptovať, ale stále to berú ako krajnú možnosť. „Mám priateľky, čo majú adoptované deti, a veľa sa s nimi o tom rozprávam, ale možno to vyznie smiešne alebo hlúpo, ale ja by som chcela byť tehotná, celé to absolvovať,“ zveruje sa Miriam.

Dvakrát sa jej už podarilo otehotnieť, ale potratila. „V oboch prípadoch to nasledovalo po dlhšej hormonálnej liečbe. Potom sa mi v maternici vytvoril nezhubný útvar – fibroid –, ktorý by sa podľa viacerých lekárov, čo sme navštívili, mohol podieľať na tom, že sa mi nedarí otehotnieť. Dá sa operačne odstrániť,“ hovorí Miriam.

Zákrok mala naplánovaný na polovicu marca, ale pre pandémiu ho zrušili, lebo to nie je akútna záležitosť. Nový termín jej nedali, nikto nevie, ako sa bude situácia vyvíjať, aké opatrenia sa ešte budú prijímať a aké kritériá na poradovníky sa zvolia, keď sa zdravotníctvo vráti do „normálu“.

„Chápem to. Nie som akútny prípad, netrpím neznesiteľnými bolesťami, môj stav sa nezhoršuje, normálne fungujem, veď s týmto problémom žije množstvo žien. Viem aj to, že ani táto operácia mi stopercentne nezaručí tehotenstvo a ani to, že bude úspešné až do konca, ale aj tak som niekoľko dní strávila v slzách,“ hovorí Miriam, ktorá v zime oslávi 40. narodeniny.

Priznáva, že tento vek je pre ňu a pre manžela akýsi míľnik v ich snahe „dopracovať“ sa k tehotenstvu. Okrem faktora veku začali uvažovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Rodina a vzťahy, Zdravie

    Teraz najčítanejšie