Denník N

Minister Gröhling: Prázdniny nebudú kratšie, deti nebudú opakovať ročník, spustíme vyučovanie cez YouTube

Minister školstva Branislav Gröhling. Foto - TASR
Minister školstva Branislav Gröhling. Foto – TASR

Ministerstvo školstva chce týždeň po Veľkej noci pripraviť kanál na YouTube, kde bude simulovať vyučovanie 4 hodiny denne pre všetky ročníky.

Počas tohto týždňa prichádzali z vlády pre rodičov a učiteľov aj protichodné informácie o tom, čo bude so školami. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) opatrne hovoril, že deti sa do škôl vrátia v júni. Premiér Igor Matovič zase v Markíze povedal, že do konca júna zostanú deti „na sto percent doma“, a neskôr dokonca varoval pred možnosťou, že do škôl by sa nevrátili ani v septembri.

Minister školstva Gröhling sa to v nedeľu v Markíze pokúsil vyjasniť a rozprával o plánoch pre školy. Pridal pár nových detailov.

Dve možnosti a ako by vyzeralo vyučovanie

Gröhling zopakoval, že jeho hlavnou snahou je, aby sa školský rok ukončil v júni – teda aby deti dostali riadne vysvedčenie. Aj on však v náznakoch pripúšťa, že ak sa nebude dariť obmedziť šírenie koronavírusu, deti zostanú do leta doma.

Minister naznačoval, že sú dve možnosti – pravdepodobne návrat do škôl v júni alebo až v septembri. „Situácia sa nejako vyvíja. Môže byť veľmi dobrá, ale aj zlá. Na základe toho budeme konať.“

Minister ďalej uviedol: „Prázdniny sa skracovať nebudú.“ Dodal, že neuvažujú ani nad letnými školami.

Na ministerstve školstva funguje pracovná skupina, ktorej súčasťou je exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, hlavný hygienik Ján Mikas či analytici z Inštitútu vzdelávacej politiky. Skupina pripravuje varianty, kedy môže nastať otvorenie škôl.

Skupina diskutuje napríklad o tom, ktoré školy bude možné otvoriť – či prvý alebo druhý stupeň základných škôl, alebo aj celé základné školy. Hovoria aj o tom, ako určiť vek učiteľov, ktorí smú vyučovať. Zvažujú, ako by vyzeralo vyučovanie – či by bolo celý týždeň alebo len v niektoré dni.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie