Denník N

Štátna tajomníčka Filipová: Bolo by skvelé, keby sme mali sieť škôl, kde učia aj po rómsky

Monika Filipová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Monika Filipová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Monika Filipová bude ako štátna tajomníčka ministerstva školstva najvyššie postavenou príslušníčkou maďarskej menšiny vo vláde. Je zakladateľkou združenia Dobrý úradník a v roku 2018 ju britská organizácia Apolitical zaradila medzi „100 najvplyvnejších mladých ľudí vo verejnej správe na svete“. Na ministerstve školstva bude mať na starosti národnostné školstvo, inkluzívne vzdelávanie a reformu financovania školstva. Z rozhovoru sa dozviete:

  • ktoré inštitúcie v školstve potrebujú najviac pomoci v koronakríze,
  • že aj po zatvorení škôl zostali otvorené reedukačné a diagnostické centrá,
  • ako by sa mali maďarské deti učiť slovenčinu,
  • ako by sa mali zlepšiť vzťahy maďarských a slovenských škôl,
  • ako by mal štát pristupovať k rómskemu jazyku.

Vy ste najvyššie postavená príslušníčka maďarskej menšiny v exekutíve. Máte ambíciu byť hlasom menšín vo vláde Igora Matoviča?

Nešla som do politiky vyslovene s maďarskou tematikou. To neznamená, že by som popierala svoj pôvod, snažila som sa osloviť aj maďarských voličov. Druhý deň po voľbách, ktoré sa skončili pre maďarských politikov tragicky, som si uvedomila, ako málo Maďarov bude v parlamente a vo vláde. Odvtedy cítim veľkú zodpovednosť, aby som zastupovala aj Maďarov. Popritom, že mám konkrétne odborné zameranie, budem zastupovať Maďarov prinajmenšom v školstve, ale budem sa snažiť mať silný hlas aj v iných oblastiach.

Dlhé roky ste pôsobili na ministerstve vnútra. Nebude vám trvať dlho, kým sa zorientujete v školstve?

Ďakujem za túto otázku, pretože doteraz sa ma pýtali hlavne na to, či som neopustila úplne svoju odbornú oblasť, a musela som dlho vysvetľovať, že aj doteraz som sa venovala verejnej správe, bude to iba špecifickejšie. Čo sa týka vašej otázky, obávala som sa toho od prvého dňa aj preto, že sme v koronavírusovej kríze. Mnohí, s ktorými sa chcem zoznámiť, sú doma,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie