Denník N

Marček po priznaní nemusí dostať doživotie, aj keď strieľal na Kuciaka a Kušnírovú

Miroslav Marček. Foto N – Tomáš Benedikovič
Miroslav Marček. Foto N – Tomáš Benedikovič

Je vrahom novinára a jeho priateľky, dostať môže trest „len“ 25 rokov. Súd by mal zohľadniť, že sa priznal. Kočnerove šance sa, naopak, zhoršujú.

Špecializovaný trestný súd začne v pondelok od 9.00 rozhodovať o treste pre Miroslava Marčeka, ktorý sa priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pre koronavírus sprevádzajú pojednávanie špeciálne opatrenia. Do budovy súdu a pojednávacej miestnosti sa dostanú len redaktori RTVS, agentúry TASR a reportérka z webu Aktuality.sk, kde zavraždený Kuciak pracoval.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová umožnila redakciám Aktuality.sk a RTVS robiť živý zvukový prenos.

O Marčekovi sa rozhoduje v samostatnom konaní. Ako jediný sa na hlavnom pojednávaní priznal a spravil aj vyhlásenie o vine. Znamená to, že už neprebehne dokazovanie o vine a súd rozhodne iba o výške trestu. Čo to znamená? Súd bude skúmať len to, či je v jeho prípade šanca, že sa môže polepšiť.

Marček je bývalý profesionálny vojak, ktorý neskôr pracoval aj ako strážca na zaoceánskych lodiach. Pri zadržaní uňho polícia našla samopal a ďalšie zbrane aj muníciu. Pochádza z Kolárova.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Za úkladnú vraždu môže súd uložiť iba trest 25 rokov alebo doživotie. Na súde v pondelok budú vypovedať znalci z odboru psychológie a zdravotníctva, či je potrebné uložiť doživotie. Potom sa očakáva aj samotný rozsudok.

Je chladnokrvný, nemá sklon si vymýšľať

Podľa obžaloby sa znalci v posudku Marčeka vyjadrili, že možnosť jeho nápravy je nepriaznivá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie