Denník N

Tento rok nemôže ani jedno dieťa prepadnúť. Žiakom rušia známky, hodnotiť ich budú učitelia slovne

Domáca škola. Foto N - Vladimír Šimíček
Domáca škola. Foto N – Vladimír Šimíček

Ministerstvo školstva počas zatvorených škôl zastavuje známky tak, ako ich poznáme. Doteraz každý rok prepadlo aj viac ako 10-tisíc detí.

Najskôr minister školstva Branislav Gröhling vyzýval učiteľov, aby sa v časoch koronakarantény vyhýbali štvorkám a päťkám. V nedeľu priznal, že dostáva od rodičov emaily o tom, že ich deti dostávajú za testy päťky a považujú ich za nespravodlivé.

Problémy mali aj učitelia. Doteraz nevedeli, ako bude vyzerať koncoročné uzatváranie známok, a od ministerstva ani nedostali konkrétnejšie inštrukcie, čo učiť a ako to hodnotiť.

So známkovaním žiakov v čase, keď sa s deťmi učia samotní rodičia, nesúhlasia ani odborníci. „Koho známkujú? Rodičov?“ pýtala sa Miroslava Kiripolská z občianskeho združenia Edulienka.

Ministerstvo školstva a Štátny pedagogický ústav teraz prišli s ráznym riešením – žiaci základných škôl už nebudú dostávať klasické známky, ale hodnotení budú slovne.

Školská organizácia zároveň chystá pre učiteľov aj pokyny, ako majú učiť – ktoré učivo môžu vypustiť a na koľko hodín denne môžu žiaka zaťažiť. Usmernenie zverejnia po Veľkej noci.

Ako to bude fungovať?

Klasické známky štát zastavuje iba na základných školách, a to s účinnosťou od pondelka 6. apríla.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie