Denník N

Milé priateľky, ktoré teraz zažívate násilie

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Je pandémia a je karanténa, ale domáce násilie treba v týchto dňoch zastaviť o to viac.

                                                                                                  Autorka je riaditeľka Aliancie žien Slovenska

Ľudia sa nás pýtajú, či TERAZ stúpa násilie na ženách a domáce násilie. Myslia si, že naše SOS linky v čase karantény koronavírusu zvonia v jednom kuse. Nie, nie je to tak a vy viete prečo. Telefonujete nám oveľa menej ako v normálnych časoch alebo netelefonujete vôbec.

Aj my vieme, prečo nevoláte. Je to vaša momentálna stratégia – pasivita je vaša ochrana. Týranie, ktoré zažívate vy a s vami aj vaše deti, neustalo, naopak, je ešte horšie a častejšie ako inokedy. Váš násilník prežíva krízu spojenú s pandémiou a nariadenia štátu ako útok na vlastnú osobu. Neznáša vlastnú bezmocnosť, slabosť a vlastnú obmedzenosť – ako nakoniec každý človek, ale ten váš za to hľadá vinníka všade okolo seba, s výnimkou seba. Je to človek so slabým sebavedomím, nie je to partner do ťažkých situácií, je skôr zbabelec, a preto si vybíja stres na vás a na deťoch. Nikdy nebol vašou oporou alebo len dávno na začiatku. Viete, že sa na neho nemôžete spoľahnúť ani sa o neho oprieť. Celá zodpovednosť za deti a rodinu ostala na vás. Preto nemôžete míňať energiu na riešenie násilia, bojíte sa, že by vás teraz akákoľvek aktivita mohla oslabiť a ohroziť. Preto nevoláte nielen na našu linku SOS, ale ani na žiadnu inú linku.

Karanténa je pre vás ešte horšia ako pre ostatných. Ste nútené tráviť celé dni a noci v priestore jedného bytu s týmto mužom, teraz častejšie ako inokedy opitým. Nemáte kam odísť, musíte sa starať o seba (aby ste boli preňho taká, ako to od vás vyžaduje), o chod domácnosti, o deti, o bezpečie, o hygienu, dokonca aj o neho. Stali sa z vás väzenkyne, rukojemníčky, otrokyne.

Stratili ste možnosť vydýchnuť si, odísť s deťmi von, na prechádzky a návštevy alebo jednoducho sa spamätať doma, keď odchádzal on. Dusno sa dá krájať a nedá sa ani porovnať s rodinnými sviatkami, keď sa násilie obyčajne stupňuje.

Teraz to však všetko strpíte, pretože v prvom rade myslíte na deti a myslíte si, že nemáte inú možnosť. Rady by ste s deťmi odišli, ale kam sa dá utekať v čase karantény, kto vás prijme? Ste na materskej alebo rodičovskej a nemáte iný príjem ako tých pár stoviek od štátu, tak z čoho by ste žili? Nie je priestor na vymáhanie výživného do rozvodu ani na rozvod (ktorý, mimochodom, aj tak nič nerieši). Teraz nehľadáte pomoc.

Teraz predovšetkým nechcete ohroziť deti. Tak radšej žijete obranným spôsobom života, snažíte sa byť neviditeľná, poslúchate muža, nediskutujete s ním, neriešite problémy, vyhýbate sa hádke a konfrontácii, ste radšej ticho a premýšľate, čo navariť, ako zabaviť deti, a ešte viac ako inokedy sa staráte o domácnosť.

Pripomíname vám, že stále sú tu právne možnosti, po akútnom útoku existuje inštitút vykázania násilníka z obydlia na obdobie 10 dní (podľa § 27a zákona o Policajnom zbore), počas tohto obdobia máte možnosť aj za našej pomoci alebo pomoci iných organizácií podať návrh na neodkladné opatrenie, ktorým súd zakáže násilníkovi vstupovať do spoločného bývania a užívať ho, zakáže mu kontaktovať vás akýmkoľvek spôsobom a približovať sa k vám.

Áno, vy jediná viete najlepšie, čo je pre vás najmenej riskantné. Vy jediná ho dobre poznáte a viete, čo si môžete dovoliť bez toho, že by ste ohrozili ešte viac seba a svoje deti.

Ale dovoľte, aby sme vám pripomenuli, že evidentné, jasné a závažné násilie stále urgentne rieši polícia. Existujú aj prostriedky trestného práva, podľa ktorého možno podať trestné oznámenie, polícia môže násilníka zadržať a súd následne rozhodne o väzbe, kam násilníka umiestnia až do vydania súdneho rozhodnutia, respektíve do právoplatného odsúdenia.

Chápeme, že si nie ste úplne istá, či by sa násilie, ktoré zažívate vy a s vami vaše deti, podarilo takto zastaviť.

Nevoláte, lebo ho máte za pätami, viete, že ho nesmiete provokovať. Nemôžete ísť ani k mame, ani k susede, pretože ich nechcete ohroziť. Ak vás púšťa na nákup, opraviť si rozbité okuliare, do lekárne alebo k lekárke/ovi, zavolajte aspoň odtiaľ. Ak sa dostanete k počítaču, skúste nám aspoň napísať, aby sme vám mohli poradiť, ako sa brániť, ako postupovať. My vás vždy vypočujeme. A ak budete potrebovať a chcieť, poradíme vám. Vieme vám poskytnúť praktické rady aj právny názor a pomoc.

Je pandémia a je karanténa, ale násilie treba zastaviť o to viac.

Zapamätajte si: násilné správanie vášho muža nie je vašou hanbou a nie ste to vy, kto je na vine.

P. S.: Ďakujeme všetkým, ktorým napadla otázka, či „TERAZ násilie na ženách a domáce násilie stúpa“. Keď bol Istanbulský dohovor vyhodený z okna parlamentu, obávali sme sa, že Slovensko necíti s týranými ženami a ich deťmi. Ďakujeme, že ste si spomenuli na ženy, ktorým Slovensko odmietlo pomoc.

Kam sa môžete obrátiť?

SOS linka Aliancie žien: 0903 519 550

Trnava: 0948 388 152

Trenčín: 0907 242 778

Mail: [email protected]

Národná linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Životy žien

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie