Denník N

Hviezdou koronavírusu vo Francúzsku je lekár z Marseille, pacientom dáva liek na maláriu

Francúzsky lekár Didier Raoult. Reprofoto - Youtube
Francúzsky lekár Didier Raoult. Reprofoto – Youtube

Štúdie Didiera Raoulta spochybňujú vedci aj farmaceuti. Jeho videá však majú viac ako milión zhliadnutí a Francúzi vykupujú lieky, ktoré odporúča.

S postupujúcou pandémiou koronavírusu sa začína viac hovoriť o testovaní experimentálnych liekov, ktoré by mohli zabrať nakazeným pacientom. Nádejné výsledky prinieslo niekoľko látok, ktoré vznikli za úplne iným účelom.

Okrem sľubného remdesiviru, ktorý pôvodne vyrobila americká firma Gilead Sciences na ebolu, sa hovorí aj o lieku Plaquenil. Ten obsahuje látku hydroxychlorochín a o jeho laboratórnom testovaní písal už aj odborný časopis Clinical Infectious Diseases.

Prvýkrát ho vyskúšali v roku 1955 pri liečbe malárie. Odvtedy sa používal hlavne pri autoimunitných ochoreniach, ako je lupus alebo reumatoidná artritída.

Jedným z najvýraznejších propagátorov tohto lieku je francúzsky lekár Didier Raoult, ktorý je odborníkom na infekčné choroby a pôsobí v univerzitnej nemocnici v Marseille.

Na výsledky nečaká

Lekár, ktorého pre výzor prirovnávajú k postave Panoramixa z rozprávky Asterix a Obelix, už otestoval viac ako 120 pacientov s koronavírusom. Pri jednej štúdii sa ukázalo, že u pacientov, ktorí sa liečili hydroxychlorochínom, zmizol koronavírus rýchlejšie ako pri tých, ktorých liečili bežným spôsobom.

Jeho štúdie však odborníci spochybňujú. Testy totiž vykonal na veľmi malej vzorke pacientov, pričom mu chýbala kontrolná skupina, teda skupina ľudí v rovnakom veku, ktorú by tvorilo rovnaké množstvo pacientov mužského aj ženského pohlavia, ktorí však nedostávali liečbu.

Raoultovi kritici sa tiež opierajú o to, že niektorí pacienti mohli výsledky skresliť, keďže ich počas testovania vyradili.

„Lekár môže a musí rozmýšľať ako lekár, nie ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie