Denník N

Mraziarňam Mariána Hossu hrozí hromadné prepúšťanie či konkurz. Ani kurzarbeit im veľmi nepomôže

Marián Hossa je už dnes v úlohe podnikateľa a investora. Foto - TASR
Marián Hossa je už dnes v úlohe podnikateľa a investora. Foto – TASR

Popradské mraziarne bývalého špičkového slovenského hokejistu Mariána Hossu Ho&Pe Family, ktoré sú známe svojimi pirohmi a inými tradičnými múčnymi jedlami, predvlani prešli zásadným ozdravením. Hokejista sa rozlúčil aj so svojím bratrancom Petrom Peštom, ktorý ich spoločný podnik pôvodne manažoval.

Firma sa pod novým manažmentom na čele s Jurajom Sopkom, ktorý kedysi viedol severoslovenskú sieť čerpačiek Oktan či bratislavského predajcu áut Boat, vrátila do zisku a je ešte väčšia ako kedykoľvek predtým.

Koronavírus ju však zasiahol doslova existenčne, i keď dopyt po potravinách je stále vysoký a ich výroba akoby bola mimo problémov. Manažér Juraj Sopko v rozhovore hovorí:

  • ako mraziarne koronavírus zasiahol obzvlášť tvrdo,
  • prečo by im príliš nepomohol ani kurzarbeit,
  • čo robia, aby prežili.

Mnohé odvetvia pre koronavírus trpia výrazne zníženým odbytom, no potravín nakupujú ľudia stále dosť. Ako je na tom váš podnik?

Za posledné dva roky sme prešli významnou prestavbou firmy. Zmenili sme štruktúru výroby, nákladov, internú organizáciu a pomer ceny a kvality.

Výsledkom bol posun obratu z 31 miliónov eur v roku 2017 na vlaňajších 36,5 milióna eur. Podaril sa aj hlavný cieľ – zvrátiť stratové hospodárenie. Po uzávierkach za minulý rok očakávame zisk na úrovni okolo 300-tisíc eur.

Stabilizácia firmy po predchádzajúcich finančných problémoch sa nám vydarila. A výborný bol aj úvod tohto roka. V januári a februári sme s tržbami rástli až o 30 percent. No dnes je situácia diametrálne odlišná.

Existuje niekoľko možností ďalšieho vývoja. Okrem iného aj to, že zredukujeme našu divíziu horeca služieb (horeca – pôvodná skratka vznikla zo slov hotely, reštaurácie, kaviarne, pozn. red.), čo by sa dotklo až 50 z našich celkovo 180 zamestnancov, ktorých máme v popradskom výrobno-skladovacom areáli.

A z veľkej časti by sa to dotklo aj našich 30 obchodných zástupcov. Museli by sme výrazne prepúšťať. Ďalšou alternatívou je neplatiť dane, odvody či časť obchodných záväzkov.

Krajným riešením je poslať firmu do konkurzu. Urobíme však všetko pre to, aby sa to nestalo. Nečakáme so založenými rukami. Hľadáme riešenia, aby sme ostali aj naďalej spoľahlivým partnerom.

Prečo? Iní potravinári takéto problémy nehlásia.

Obrovským problémom týchto dní je, že až

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie