Denník N

Etické dilemy v časoch korony 1: Riskantná pomoc cudziemu človeku

Povinnosť pomáhať človeku v núdzi verzus povinnosť chrániť vlastnú rodinu.

Autor sa venuje vzdelávaniu,
v PDCS vedie kurzy kritického myslenia.
Je reprezentantom Slovenska v šachu,
napísal knihu
Sila rozumu v bláznivej dobe.

Epidémia koronavírusu a karanténa trvajú už mesiace. Je december, pár dní pred Vianocami, a vonku je mínus 10 stupňov. Vezieš v aute svoju 82-ročnú mamu na pravidelné vyšetrenie do nemocnice, je totiž onkologickou pacientkou, našťastie s relatívne dobrou prognózou. Ani jeden z vás ešte nebol infikovaný. Ulice sú ľudoprázdne, mama na sedadle spolujazdca spí. 

Odbočíš a pred sebou uvidíš na chodníku staršieho muža. Kráča pomaly, unavene. Na rukáve kabáta má červenú pásku. Toto znamenie začali pozitívne testovaní používať už pred mesiacom, aby varovali ostatných okolo seba pred infekciou.

Zrazu vidíš, ako sa muž chytá za srdce a padá k zemi. Chrčí a snaží sa volať o pomoc. Dostal infarkt, uvedomíš si. Poobzeráš sa dookola, nikde nikto. Váhaš, či zavolať záchranku. V týchto časoch by prišla možno o hodinu, ak vôbec.

Je pravdepodobné, že ak mužovi hneď nepomôžeš dostať sa do nemocnice, umrie. No ak ho vezmeš do auta, riskuješ, že tvoja mama sa nakazí. (Máte len podomácky ušité rúška, respirátory sa v krajine minuli už pred mesiacmi.) A vieš, že ak by u nej infekcia mala ťažší priebeh, miesto na jednotke intenzívnej starostlivosti by sa jej – vzhľadom na vek a zdravotný stav – pravdepodobne neušlo.

Uvažuješ, či by nebolo riešením nechať mamu na ulici, odviezť muža a vrátiť sa po ňu. To by však znamenalo, že by na ulici mohla stráviť aj hodinu, dezorientovaná, v mraze a celkom nedostatočne oblečená. 

Nie, uvedomíš si, existujú len dve možnosti: buď vezmeš muža k vám do auta a ohrozíš mamu, alebo ochrániš mamu a necháš neznámeho muža na ulici umrieť. Musíš sa rozhodnúť rýchlo, mužovi uteká vzácny čas.

Čo urobíš?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Morálka

    Komentáre, Veda

    Teraz najčítanejšie