Denník N

V celosvetovej vojne s vírusom

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Keď už raz lídri zistili, že vojna je nevyhnutná, čoskoro si uvedomili, že nemajú zbrane, ktorými by mohli bojovať.

Autor je prezidentom americkej Rady pre zahraničné vzťahy

Americký prezident Donald Trump sa označil za vojnového prezidenta a podobný jazyk používajú aj mnohí iní lídri po celom svete. V súvislosti s týmto opisom vyvstáva jedna zásadná otázka: čo nám história a povaha vojny hovoria o boji proti vírusu?

Hoci za normálnych okolností by mala byť vojna až posledným riešením, snaha nekonfrontovať nepriateľa, ktorý je odhodlaný zaútočiť a predstavuje akútnu hrozbu, môže byť smrteľne nebezpečná.

Súčasný nepriateľ sa zmenil z lokálnej hrozby v čínskom Wu-chane na globálnu pandémiu presne preto, že čínske úrady premrhali veľa týždňov, počas ktorých mali proti vírusu bojovať. Čínske vedenie vypuknutie epidémie najprv zakrývalo a dovolilo, aby postihnuté miesto opustili milióny ľudí, a to aj napriek tomu, že mnohí už boli nositeľmi vírusu.

Skôr frustrovať ako poraziť

Aj Spojené štáty spočiatku prejavili veľkú nechuť ísť do vojny. Tento postoj veľmi neprekvapí. Vojna ako posledné riešenie je jednou zo zásad teórie spravodlivej vojny, ktorá sa objavila ešte v stredoveku a ktorej cieľom bolo znížiť počet ozbrojených konfliktov a tiež zjemniť ich násilný charakter.

Problém však spočíva v tom, že na to, aby ste sa vyhli konfliktu, treba dvoch. No vírus je odhodlaný pokračovať v útoku. Odkladať rozhodnutie ísť do ofenzívy proti ochoreniu COVID-19 sa ukázalo ako neobyčajne nákladné, čo sa týka počtu obetí i ekonomickej deštrukcie.

No keď už raz lídri zistili, že vojna je nevyhnutná, čoskoro si uvedomili, že nemajú zbrane, ktorými by mohli bojovať.

Do objavu vakcíny nám chýba možno 12 až 18 mesiacov. Antivirotiká môžu byť dostupné skôr, ale ani tie tu nebudú hneď zajtra.

Ako povedal bývalý americký minister obrany Donald Rumsfeld: „Do vojny idete s armádou, ktorú máte, nie s armádou, ktorú by ste mohli mať alebo chcete mať neskoršie.“ Výsledkom je, že dnes sme vo vojne, v ktorej treba bojovať teraz, a to spôsobom, ktorý má nepriateľa skôr frustrovať ako poraziť.

Najlepšia možná taktika je dnes

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie