Denník N

Mám trvalý pobyt na východe, cez sviatky som v Bratislave: môžem na nákup? (odpovede k zákazu vychádzania)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ako môžeme vychádzať, keď žijeme v meste, kde nemáme trvalý pobyt? A môžu von chodiť aj ľudia, ktorí odišli na svoje chalupy? Budú otvorené obchody? A pokračujú donášky jedla?

Keď v noci z utorka na stredu odbije polnoc, na Slovensku začne platiť šesťdňové obmedzenie pohybu, ktoré má zabrániť masívnemu cestovaniu naprieč krajinou počas veľkonočných sviatkov.

Zákaz vychádzania, o ktorom rozhodla vláda v pondelok večer, má výnimky. Vláda ich vymenovala v uznesení (sú aj na konci tohto článku), no nariadenie aj tak vyvolalo množstvo otázok.

Najviac ich smerovalo k tomu, ako sa má človek správať, ak má trvalý pobyt – napísaný aj v občianskom preukaze – inde ako v meste, kde sa práve nachádza. To sa týka mnohých ľudí, ktorí žijú a pracujú v Bratislave, no pochádzajú z východu či inej časti Slovenska. Môžu si vôbec odskočiť na nákup či do prírody, aj keď majú v občianskom ako trvalé bydlisko napríklad Humenné?

Odpoveď je, že áno, ľudia by sa mali zdržovať v okrese, kde ich zákaz vychádzania zastihol, aj keď tam nemajú trvalý pobyt. Samozrejme, aj toto pravidlo má výnimky.

Tu sú otázky a odpovede k zákazu vychádzania. Denník N odpovede konzultoval s úradom vlády, premiérom a ministrom obrany Jaroslavom Naďom.

Ten napríklad hovorí, že pre chalupárov platí niečo iné ako pre ľudí bez trvalého pobytu v meste, kde bežne žijú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie