Denník N

O problémoch analýz a predpovedí šírenia COVID-19

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autorka pôsobí v Ústave epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského

Trend vývoja epidémie COVID-19 v populácii závisí od viacerých faktorov, jedným z kľúčových je, ako rýchlo sa nový koronavírus SARS-CoV-2 šíri.

Rýchlosť šírenia infekčného ochorenia v populácii sa vyjadruje pomocou takzvaného reprodukčného čísla označovaného R0, ktoré, hoci má v sebe nulu, je veľmi významné. Takmer každý už o ňom počul a mnohí ľudia sa dokonca cítia byť odborníkmi na to, čo presne toto číslo vyjadruje. Predsa len si to však pripomeňme. Ide o priemerný počet ľudí, ktorých môže človek infikovaný daným ochorením nakaziť.

Zo známych infekcií sa najrýchlejšie v populácii šíria osýpky. R0 je 18, čiže človek infikovaný osýpkami môže nakaziť až 18 ďalších ľudí. Potom je mumps (príušnice, parotitída) s R0 = 10, SARS s R0 = 4, ebola s R0 = 2, chrípka s R0 = 1,3. Pri novom koronavíruse R0 ešte nie je presne určené, ale pohybuje sa medzi 2 až 4, čiže jeden infikovaný nakazí priemerne dvoch až štyroch ďalších ľudí.

Čo sa týka šírenia epidémie, je to jednoznačné: ak je R0 > 1, šírenie epidémie pokračuje, pretože každý infikovaný môže nakaziť minimálne jedného ďalšieho človeka, ak je R0 < 1, blížime sa k jej koncu.

Ako však vieme, koľko presne ďalších ľudí nakazí jeden infikovaný človek pri jednotlivých ochoreniach?

Vieme to určiť, respektíve odhadnúť, dvomi spôsobmi. Prvý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie