Denník N

Lekárky opisujú, aký zmätok spôsobilo nové usmernenie ministerstva, nevedia, ako testovať pacientov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa nového usmernenia by mal každý pacient s príznakmi, ktorý sa chce dať otestovať, získať identifikátor s názvom COVID-19-PASS. Nie je jasné, ako sa k nemu majú lekári či pacienti dostať.

„V piatok o pol ôsmej sa mi ozval pacient, že má pozitívnu cestovateľskú anamnézu a asi týždeň je chorý,“ hovorí všeobecná lekárka z Bratislavy, ktorá chce zostať v anonymite. Jej pacient sa pred asi troma týždňami vrátil z lyžovačky z Rakúska, sucho kašľal, mal pichľavé bolesti na hrudníku a teplotu do 38,2 stupňa Celzia.

Ešte predtým, ako sa ozval svojej lekárke, šiel na infekčné oddelenie, kde požiadal o testovanie na koronavírus. „Poslali ho domov, že sa má ozvať cez všeobecnú lekárku. Pár dní ešte skúšal vydržať doma, ale potom sa so mnou skontaktoval,“ hovorí lekárka.

Bola presvedčená, že pacienta by mali testovať, a preto sa rozbehol kolotoč komunikovania s úradmi. Od prvého apríla totiž začalo platiť nové usmernenie ministerstva zdravotníctva a nikto presne nevie, ako má postupovať.

Z infolinky na infolinku a späť

„Najprv som volala na regionálny úrad verejného zdravotníctva, no tam mi to nikto nedvíhal. Napísala som preto mail na ministerstvo zdravotníctva určený pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Odtiaľ mi opäť poslali číslo na regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ hovorí lekárka. „Po mnohých pokusoch mi konečne niekto dvihol. Ale povedali mi, že toto už oni nerobia a mám

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie