Denník N

Americký Vareha a Kočner v jednej osobe. Prečo sa stal netflixovským hitom príbeh výstredného chovateľa tigrov

Joe Exotic. Foto - Netflix
Joe Exotic. Foto – Netflix

Fúzatý zločinec je hviezdou internetu. Pán tigrov je hitom aj na slovenskom Netflixe.

Je Amerika pripravená na prvého vidláckeho prezidenta, ktorý strieľa z pušky, na sebe má oblečenú deku, chová tigre a je to polygamný gay?

Túto otázku si rečnícky položil jeden z jeho fanúšikov v predvolebnej kampani a hneď si aj odpovedal: „Samozrejme, že je.“

Joseph Allen Maldonado-Passage, známejší pod umeleckou prezývkou Joe Exotic, v súčasnosti patrí medzi najpopulárnejších a zároveň najčudnejších televíznych hrdinov.

57-ročný chovateľ exotických šeliem vybudoval v americkej Oklahome najväčšie zábavné zoo na svete, kde sa mohli návštevníci pomaznať s rozkošnými tigríčatami, urobiť si s nimi selfie a potom sa zastaviť v darčekovom obchode a kúpiť si pruhované spodné prádlo ako suvenír.

Výstredný majiteľ pyšne hovoril, že tam ľudia nechodia za šelmami, ale pozerať sa naňho.

V roku 2016 sa Joe Exotic nestal americkým prezidentom. V celej krajine získal len zlomok, presnejšie 926, hlasov. O dva roky neskôr ho prišla zatknúť FBI.

Dnes muž s výzorom Mikuláša Varehu a svedomím Mariana Kočnera sedí v texaskom väzení. Za mrežami si odpykáva trest 22 rokov za 19 rôznych deliktov vrátane kšeftovania s ohrozenými druhmi zvierat, falšovania papierov a nájomnej vraždy v štádiu pokusu.

Dvakrát si mal podľa obžaloby objednať zastrelenie Carole Biskinovej, šéfky hnutia proti týraniu zvierat.

Keď tento rok na konci marca a na začiatku pandémie začal Netflix vysielať kriminálnu dokusériu Pán tigrov, ktorej je Joe Exotic ústredným hrdinom, stal sa tento väzeň trochu nečakane slávnym.

U Američanov je Pán tigrov momentálne najpopulárnejším seriálom na Netflixe, Slováci ho majú na treťom mieste. Páči sa aj recenzentom, má mimoriadne dobré hodnotenia na portáli Rotten Tomatoes, ktoré ho pasujú za najlepší seriál všetkých čias.

Odfarbený fúzatý zločinec sa stal hviezdou internetových mémov a zdobí množstvo suvenírov ponúkaných cez internet – od ponožiek až po značku rýchleho občerstvenia.

Videl som tigra a on videl mňa

Prečo sa stal seriál Pán tigrov taký populárny? Všetkých sedem dielov je výborne zostrihaných a obsahujú toľko neuveriteľných zvratov, že by vystačili na desať hraných trilerov či komédií – pritom je to dokument, ktorý nikto nezahral a nenapísal od stola.

Zobrazuje subkultúru chovateľov exotických zverov, ktorí sú sami ľudskými exotmi. A konfliktní exoti sú, ako vieme, najvďačnejšie postavy v každej úspešnej reality šou.

Joe Exotic nikdy neskrýval, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie