Denník N

Atény poslali veriteľom plán s mnohými reformami, ktoré Gréci v referende odmietli

Grécky parlament má v piatok schváliť reformy. FOTO - AP
Grécky parlament má v piatok schváliť reformy. FOTO – AP

Primárny deficit, zmeny v DPH aj dôchodkovom systéme sa v mnohom podobajú na to, čo chcel Brusel. V piatok má plán Atén schváliť parlament.

V nedeľu Gréci oslavovali, keď vo veľkom odmietli v referende požiadavky veriteľov. Prešlo pár dní a napriek názoru v referende vo štvrtok v noci grécka vláda poslala do Bruselu návrh reforiem, ktorý má mnohé body odmietnutého plánu.

V štvrtok v noci poslali Atény do Bruseli tri listy: od premiéra Alexia Tsiprasa (tu), od ministra financií Euklida Tsakalotosa (tu) a 13-stranový plán reforiem (tu). Získal ich a na webe uverejnil reportér Financial Times Peter Spiegel.

V mnohých bodoch, ako napríklad DPH a dôchodky, Gréci pristúpili na podmienky veriteľov. „Na novom návrhu ma zaráža jedna vec: je dosť silný na to, že 61 percent Grékov hlasovalo proti nemu,“ napísal na twitteri Peter Spiegel. Návrh je veľmi blízky poslednému, ako aj už neexistujúcemu návrhu, o ktorom Gréci hlasovali.

Primárny deficit

Atény súhlasili, že primárny deficit (rozdiel medzi príjmami a výdavkami štátu bez úrokov za dlhy) bude, ako chceli veritelia. Tento rok 1 percento HDP, nasledujúce roky 2, 3 a od roku 2018 3,5 percenta.

DPH

Zvýšia DPH. Zjednodušia ju, vytvoria tri pásma. Základná hranica bude 23 percent DPH, kam spadnú aj reštaurácie. V 13-percentnej kategórii bude jedlo, voda, elektrická energia a hotely. Šesť percent DPH budú ľudia platiť na knihy, divadlá a lieky. Rozdiel medzi týmto a neplatným návrhom, ktorý odmietli Gréci v referende, tvorí len znížená sadzba na hotely.

Celkovo to prinesie príjmy za 1 percento HDP – tak, ako chceli veritelia.

Zrušia výnimky na ostrovy – ďalšia vec, čo Tsipras odmietal. Začnú najdrahšími. Výnimku však chcú mať na veľmi vzdialené ostrovy.

Dôchodky

Plne implementujú dôchodkové reformy, ako chceli veritelia – aj keď až v októbri a nie hneď.

Pristúpili na jednopercentné šetrenie v systéme od roku 2016.

Sťažia predčasný odchod do dôchodku.

Do roku 2019 zrušia „fond solidarity“ (príplatok pre najchudobnejších dôchodcov) so začiatkom od budúceho marca (veritelia chceli okamžite).

Pri úsporách v armáde je plán menej ambiciózny. Veritelia chceli tento rok ušetriť 400 miliónov eur, Atény ponúkajú tento rok 100 miliónov, budúci 200 miliónov.

V piatok parlament

Žiadny z dokumentov nezmieňuje zmazanie časti dlhu, ako to podľa Financial Times predtým chcel bývalý grécky minister financií Janis Varufakis. Angela Merkelová povedala, že táto téma nie je na programe.

Celkovo sú to reformy, ktoré prinesú podľa Guardianu 13 miliárd eur, podľa gréckych novín To Vima 10 až 12 miliárd eur. Predtým boli Gréci ochotní pristúpiť na 8 miliárd.

V piatok chcú návrhy presadiť v gréckom parlamente. Ak by aj bola časť vládnej Syrizy proti, zrejme ich podporia opozičné proeurópske strany. Gréci za to chcú tretí balík pomoci z eurovalu v hodnote podľa Guardianu 53,5 miliardy eur, podľa Financial Times to môže byť až 70 miliárd eur. Tieto peniaze by im pomohli zostať v eurozóne.

Ako však dodáva Peter Spiegel, požiadavky Bruselu môžu byť prísnejšie ako tie, čo zverejnili predtým, keď Atény potrebovali len 7,2 miliardy eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Grécke dlhy

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie