Denník N

Rúška fungujú a pacienti ležiaci na bruchu sa zotavili rýchlejšie. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračné foto – Unsplash/Vincent Ghilione
Ilustračné foto – Unsplash/Vincent Ghilione

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každým dňom pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby COVID-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality – takzvaným procesom „peer-review“, čo znamená, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktorú sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, čo vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Skôr než prepuknú symptómy

Vedecké tímy z nemocníc v Berlíne a v Mníchove spolu s kolegami z mníchovského Mikrobiologického ústavu bundeswehru uverejnili v časopise Nature podrobnú štúdiu, ktorá opisuje, kedy a kde je v tele pacienta vírus produkovaný a kedy sú prenášači najviac infekční.

Podľa ich pozorovaní všetci skúmaní pacienti vykazovali najvyššiu mieru množenia a vylučovania vírusu v hrdle, a to v prvom týždni – počas nástupu symptómov alebo ešte predtým.

Jedinci infikovaní vírusom sú teda najnákazlivejší pravdepodobne ešte predtým, ako si vôbec uvedomia, že sú chorí. Na základe týchto zistení sa môžu vypracovať presné kritériá, podľa ktorých budú pacienti liečení či bezpečne prepustení z nemocníc.

Jednoducho povedané, každý by sa mal správať tak, ako keby sám bol prenášačom ochorenia a mohol nakaziť svojich blízkych. Podobne by mal šoférovať každý šofér – ako keby v každom aute, ktoré stretne, bolo jeho vlastné dieťa. Naučme sa to.

2. Rúška fungujú a bodka

Podľa najnovšieho vedeckého článku amerických a čínskych autorov uverejneného v časopise Nature Medicine experimenty jednoznačne dokazujú, že nosenie rúšok má význam a že je skutočne dôležité pre zníženie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda

    Teraz najčítanejšie