Denník N

Biochemik Čekan vyvíja test na koronavírus: Vedci robia po nociach, dúfam, že sa na to po kríze nezabudne

Slovenskí vedci zo súkromných firiem aj štátnych inštitúcií vyvinuli svoj test na koronavírus. Pre Slovensko vyrobia 100-tisíc testov, ktoré dostane štát ako dar.

Ako sa to stalo, že ste sa viacerí vedci spojili a začali vyrábať testy na COVID-19?

Stalo sa veľa vecí súbežne. Vyrábame komponenty pre iné molekulárne diagnostiky. Máme poradcov aj v zahraničí, jedným z nich je profesor Thomas Tuschl z Rockefellerovej univerzity v New Yorku. Nápad vyrábať komponenty do testov na koronavírus vyšiel z našej vzájomnej komunikácie. Odvtedy ponúkame primery a próby pre testy na COVID-19 aj na našej webovej stránke. Neskôr som o tom povedal Robovi Mistríkovi aj známym z iných partnerských firiem a zrazu sme sa dali dokopy. Keď sme sa o tomto nápade rozprávali s ďalšími ľuďmi, tak sme zistili, že na to myslíme viacerí, aj vedci v našich akademických inštitúciách. My vyrábame komponenty, ktoré sa dajú presmerovať na koronavírus, tak bolo logické, že sme do toho išli.

Robert Mistrík odhaduje, že na výrobu aj certifikáciu sú potrebné už len tri týždne. Je reálne, že by sa mohlo testovať slovenskými testami už o tri týždne?

Áno. Výroba predbieha certifikáciu, lebo je kratšia. Najdôležitejšie je, aby sme teraz preukázali, že testy majú rovnaké výsledky ako tie, ktoré sa používajú v súčasnosti, hovorí sa tomu validácia. Certifikácia musí určiť mnohé technické detaily ako citlivosť. A to chvíľu trvá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie