Denník N

Zdravotníkom môžete pomôcť v boji s koronavírusom aj vy. Nechýbajú im len rúška

Pandémia koronavírusu spôsobila, že „ľudoprázdno“ bolo v posledných dňoch aj na odberných miestach v slovenských nemocniciach. Klesol počet darcov krvi, a tým aj zásoby krvi, ktorú zdravotníci potrebujú pri záchrane životov.

„Hoci sú plánované operácie v nemocniciach zastavené, lebo sa pripravujú na koronavírus, krvné zásoby sú potrebné. Lekári a sestry stále poskytujú pomoc pri úrazoch, pôrodoch, dopravných nehodách. Krv možno skladovať len 42 dní, takže bez darcov krvi sú jej zásoby každým dňom nižšie,“ vysvetlil prezident Slovenského Červeného kríža Viliam Dobiáš. „Každý, kto nemá na seba podozrenie, že je v inkubačnej dobe, môže darovať krv. V týchto dňoch je to ešte dôležitejšie ako mimo pandémie,“ dodal.

Aj odberné miesta a transfúzne stanice sprísnili svoj denný režim, aby minimalizovali riziko prenosu koronavírusu. Pri práci s krvou je to zvlášť dôležité. Meranie telesnej teploty každému darcovi ešte pred darovaním krvi, opatrenia proti koncentrácii veľkého počtu ľudí na transfúznych miestach či možnosť objednať sa na presný čas, to sú niektoré opatrenia, s ktorými sa môžete v týchto dňoch bežne stretnúť.

Ak ste krv ešte nedarovali alebo užívate lieky a nie ste si istý, či darovať krv môžete, kliknite na webovú stránku mojakrvnaskupina.sk. Nájdete tam všetko dôležité, čo o darovaní krvi potrebujete vedieť. Facebookový projekt s rovnakým názvom spája viac ako 40-tisíc darcov krvi z celého Slovenska a pomáha pri výmene informácií o aktuálnej potrebe krvi v nemocniciach alebo o potrebe krvi pre konkrétnych pacientov. Moja krvná skupina je výsledkom dlhoročnej spolupráce Slovenského Červeného kríža a zdravotnej poisťovne Dôvera.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie