Denník N

Lietadlá takmer nelietajú, môže to zhoršiť predpovede počasia

Medzi koronavírusom, lietadlami, ktoré nelietajú, ale sú na zemi, a predpoveďami počasia existuje súvis. Foto – TASR/AP
Medzi koronavírusom, lietadlami, ktoré nelietajú, ale sú na zemi, a predpoveďami počasia existuje súvis. Foto – TASR/AP

V Európe došlo k 80-percentnému poklesu meteorologických pozorovaní z lietadiel.

Obmedzenia osobnej leteckej dopravy, ktoré sa prijali v súvislosti s koronavírusovou pandémiou, môžu mať negatívny vplyv na presnosť predpovedí počasia.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) v tejto súvislosti minulý týždeň uviedla, že sa obáva vplyvu ochorenia COVID-19 na „množstvo a kvalitu meteorologických pozorovaní a predpovedí, rovnako ako vplyvu na monitorovanie atmosféry a klímy“.

Ako súvisia nový koronavírus, lietadlá a predpovede počasia?

Európa a predpovede počasia

Lietadlá sú svojho druhu „meteorologické stanice“, ktoré pri preprave pasažierov merajú smer a rýchlosť vetra a teplotu. „Niektoré merajú aj vlhkosť, no nie všetky,“ povedala pre Denník N meteorologička SHMÚ Paulína Valová.

Výpadok údajov je značný. Ako uviedlo Európske centrum pre strednodobé predpovede počasia (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF), obmedzenia leteckej dopravy viedli v Európe až k 80-percentnému poklesu meteorologických pozorovaní z lietadiel.

Podľa nedávnej štúdie tohto centra by celková strata všetkých dát z lietadiel viedla k poklesu správnosti teplotných a veterných predpovedí o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Technológie

    Svet, Veda

    Teraz najčítanejšie