Denník N

Každé leto sa vracala ako mor. Pred 65 rokmi ohlásili vakcínu na detskú obrnu

Lekár očkuje dieťa proti detskej obrne, americká poštová známka. Foto – Adobe Stock
Lekár očkuje dieťa proti detskej obrne, americká poštová známka. Foto – Adobe Stock

Na vakcínu z roku 1955 sa „hľadelo ako na zázrak“.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Podobný zápas, aký svet v súčasnosti zvádza s ochorením COVID-19, prebiehal aj pred vyše 60 rokmi s detskou obrnou.

Len v Spojených štátoch ochrnulo v dôsledku detskej obrny ešte v 50. rokoch minulého storočia viac ako 15-tisíc ľudí ročne.

Ochorenie má smrtnosť (počet úmrtí na danú chorobu zo všetkých nakazených) dve percentá až päť percent v prípade detí a 15 až 30 percent v prípade dospelých.

Ešte v roku 1988, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a ďalšie inštitúcie spustili globálnu iniciatívu na vyhubenie detskej obrny, ochorelo na toto vírusové ochorenie v 125 krajinách sveta 350-tisíc ľudí.

Dnes existujú len tri krajiny, kde dosiaľ nedošlo k zastaveniu prenosu detskej obrny. Ide o Pakistan, Afganistan a Nigériu.

V roku 2017 bolo na svete iba 22 prípadov ochorenia. Je to aj vďaka vakcíne, ktorú vyvinul americký lekár a virológ Jonas Salk.

Žiadna iná choroba nevyvolávala takú hrôzu

To, že je Salkova vakcína „bezpečná, efektívna a účinná“, oznámili pred 65 rokmi (12. apríla 1955) na desiate výročie smrti amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta. Predpokladá sa, že jeho paralýzu spôsobila práve obrna (prípadne Guillainov-Barrého syndróm).

Žiadna iná choroba nepriťahovala toľko pozornosti a nevyvolávala takú hrôzu ako detská obrna, píše historik

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Povinné očkovanie

    Príroda

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie