Denník N

Belinda Benčičová: Ani ja som nebola pripravená, že nebudem mať prácu. Bojím sa o slovenskú babku, nechodím k nej

Belinda Benčičová. Foto - TASR/AP
Belinda Benčičová. Foto – TASR/AP

Minulý rok bol pre ňu určite najlepší v jej doterajšej kariére: vyhrala dva turnaje a prebojovala sa aj na záverečný Turnaj majsteriek v Šen-čene, na ktorom má právo štartovať osem najlepších hráčok sezóny.

Tento rok však ešte veľa odohrať nestihla – pandémia koronavírusu postihla aj tenis. Sezóna je prerušená a v tejto chvíli nevie nikto povedať, kedy a či vôbec sa ešte tento rok nejaký turnaj bude hrať.

Benčičová je Švajčiarka so slovenskými koreňmi, momentálne sa pripravuje v rodnej krajine svojich rodičov.

Koronavírus má vo Švajčiarsku oveľa rýchlejší priebeh ako na Slovensku, nakazených je rádovo viac ľudí než u nás. Premýšľali ste, kde budete tráviť čas najbližšie týždne či mesiace?

Myslím si, že vo Švajčiarsku situácia nie je úplne optimálna, tu na Slovensku sa robia v tejto veci naozaj výborné opatrenia. Na Slovensku sú ľudia veľmi disciplinovaní, čo sa ukazuje aj na výsledkoch.

Ako vyzerá momentálna situácia ohľadom koronavírusu vo švajčiarskych uliciach?

Vo Švajčiarsku si to ľudia taktiež začali naplno uvedomovať, vychádzajú z domu omnoho menej než predtým. Samozrejme, že bezpečnostné opatrenia nie sú také prísne ako na Slovensku. Myslím si, že hranice do Švajčiarska mali byť oveľa skôr uzatvorené a rovnako bolo potrebné robiť viac takýchto opatrení. Myslím si, že teraz sa to snažia ako-tak udržať pod kontrolou.

Sú ľudia disciplinovanejší tam alebo na Slovensku?

Nedá sa podľa mňa jasne povedať, kde sú disciplinovanejší ľudia. Som rada, že na Slovensku si ľudia dávajú pozor, čo sa pozitívne odzrkadľuje aj vo výsledkoch. Podľa mňa v tejto situácii mentalita daného národa nerobí rozdiely.

Keď ste na Slovensku, trávite veľa času s babkou. Nebojíte sa teraz o ňu či celkovo o starších ľudí?

Samozrejme, že sa bojím. Preto k babke či iným starším ľuďom teraz vôbec nechodím. Treba ich chrániť a určite sa celkovo teraz kontaktu so staršími ľuďmi treba vyhýbať.

Rátate aj s možnosťou, že by ste si už tento rok súťažne nezahrali?

Je ťažké teraz niečo povedať. Myslím si, že nikto momentálne nevie, ako dlho toto obdobie potrvá. Môže to pominúť za pár týždňov, no zároveň to môže trvať aj mesiace. Samozrejme, budem veľmi rada, ak si tento rok ešte na nejakom turnaji zahrám, ale rátam aj s opačnou možnosťou.

Zaznamenali ste náhly výpad príjmov. Boli ste na takéto niečo pripravená?

Na toto nebol nikto pripravený, ja nie som výnimka. No nielen my tenisti teraz nemáme prácu, o zamestnanie momentálne prichádza veľmi veľa ľudí, pre nikoho to nie je teraz jednoduché. Verím však, že sa to nejako vyrieši. Sme v tom však všetci spoločne.

Máte správy, ako sú na tom hráčky a hráči mimo najlepšej stovky, ktorí majú finančné problémy aj za normálnych okolností?

Myslím si, že hráči, ktorí nie sú v najlepšej svetovej päťdesiatke, majú podobné problémy ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie