Denník N

Videl som Ficovu hlavu plakať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Desať rokov mal ako premiér na to, aby sme sa pripravili na horšie časy. Teraz sú tu. Podľa mnohých dokonca najhoršie, a ešte sa to nekončí.

Zvolala tlačovku, postavila sa pred kamery a rozplakala sa. Najskôr sme si mysleli, že je to preto, lebo jej v parlamentnej garáži nedovolili parkovať na obľúbenom mieste. Niekto polohlasom poznamenal, že tak dopadne každý, komu po pätnástich rokoch zoberú ochranku.

Redaktorka časopisu Hore srdcia! sa nás sugestívne opýtala, či nám nenapadlo, že aj hlava Roberta Fica je len človek. Nenapadlo, poznamenal niekto ticho. Keď sa hlava ako tak utíšila, povedala: Prepáčte.

V útlom veku chcú byť chlapci požiarnikmi alebo smetiarmi. Preložené do reči päťročného dieťaťa – chcú byť hrdinami. Konať dobro, nebáť sa prekážok, mať pravdu, krásu a dobro na svojej strane. Silné a veľké stroje k tomu. Keď som bol malý ja, smeti u nás na dedine ešte nevyvážali a hasiči boli pupkatí strýcovia, čo museli starú erendéčku roztláčať okolo kostola.

Neostávalo mi nič iné, len snívať o tom, že ja budem takrečeno hrdinom bez portfeja. Prosto príde katastrofa, požiar, povodeň, medveď a ja sa zachovám hrdinsky. Otec sa zhovievavo usmieval a zopár trikov na medvede mi aj poradil. Ja som v tom mal neobyčajne jasno. Pozachraňujem, čo sa dá, Katka Budinská sa na mňa usmeje a večer dostanem parenú buchtu navyše.

Stará mama ich robili na bravčovej masti, boli to také bavlnené korytnačky naopak. Naspodku chrumkavá škrupina, v hodvábne nadýchanom ceste vône leta stlačené do lyžičky slivkového lekváru. Posýpka? Orechy, tvaroh, mak. Mladý hrdina si mohol vybrať!

Keď mal kolegov syn päť rokov, chcel byť Robertom Ficom. Robert Fico sa práve prvý raz stal premiérom. Čoho všetkého je vlastnou hlavou schopný, sme už síce tušili, no mladý muž bol krok pred nami. Podobá sa na jeho obľúbeného transformera, vysvetľoval synovu fascináciu kolega, keď sme sa mu smiali.

Poslednú februárovú sobotu bol mladý muž prvý raz voliť. Hodil som to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie