Denník N

Prestrelka medzi Sulíkom a Matovičom naznačuje, že spor v koalícii o reštrikcie proti korone môže silnieť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 16.29 – Roztržka ukázala, že v koalícii čoraz častejšie na seba narážajú dva pohľady na koronakrízu. Kým premiér Matovič chce čo najprísnejšie opatrenia, SaS a Za ľudí chcú dať ľuďom víziu návratu k normálu.

Obrovské kolóny na vstupe do Bratislavy, ale aj ďalších miest, ponosy ľudí na Facebooku či kritika pekárov, že namiesto toho, aby chlieb a pečivo boli v obchodoch, čakajú s nimi v zápchach na cestách.

Prvý deň veľkonočného zákazu vychádzania bol od rána pomerne búrlivý – a napätie bolo cítiť aj medzi lídrami koaličných strán.

Najostrejšie sa ozval predseda SaS Richard Sulík, ktorý cez Facebook žiadal premiéra, aby kontroly na hraniciach okresov zrušil.

Faktická líderka Za ľudí Veronika Remišová bola vo svojich vyjadreniach k situácii v prvý deň zákazu vychádzania pomerne zdržanlivá. Pripomenula však, že ministri Za ľudí nehlasovali na rokovaní vlády o nových prísnych opatreniach – podobne ako ministri SaS. Naplnilo sa podľa nej to, na čo upozorňovali – a že represie postihli najmä ľudí, ktorí museli ísť do práce.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) verí, že minister vnútra Roman Mikulec prehodnotí rozkazy pre políciu a kontroly sa zmiernia. Polícia popoludní odpovedala, že kontroly zjednoduší.

Koaliční lídri roztržku v stredu neinterpretovali ako vážnejšiu krízu, v SaS mali naozaj problém najmä s kontrolami na hraniciach okresu.

No v jednotlivých výrokoch vidieť, že v koalícii existujú dva rôzne prístupy k riešeniu koronakrízy: kým Igor Matovič zanovito hovorí o nutnosti čo najprísnejších opatrení a nasadení armády, podľa Sulíka by postačili aj výzvy a odporúčania. A najmä – ľuďom podľa neho treba dať aj víziu postupného návratu k normálnemu životu.

Spor o reštrikcie a návrat k normálu

Minister hospodárstva Sulík aj v utorok, po stretnutí so zástupcami automobilky Kia, ktorá ako jediná zo štyroch slovenských automobiliek spustila výrobu, opäť hovoril o uvoľňovaní reštrikcií. „Držme si päste, že to tak ostane ešte najbližšie týždne, aby sme mohli už od utorka po Veľkej noci začať uvoľňovať ďalšie časti ekonomiky. Bolo by veľmi dobré, keby sme otvorili predajne – okrem obchodných centier – ako ďalší krok. Dúfam, že sa to tak podarí presadiť na ústrednom krízovom štábe,“ povedal Sulík.

Niečo podobné dlhodobo naznačuje aj Remišová, stačí si napríklad pozrieť jej konto na Twitteri, kde v poslednom čase často pridáva príspevky varujúce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie