Denník N

Na Najvyššom súde je senát, ktorý roky oslobodzuje vinných ľudí

Ak o obžalovaných z korupcie alebo podvodu rozhodovali alebo rozhodujú sudcovia Viliam Dohňanský či Štefan Michálik, šanca na oslobodenie existuje. Na Špecializovanom trestnom súde sú bezmocní.

Je to dôsledne premyslený systém: Najprv vám znehodnotia usvedčujúce dôkazy, potom spochybnia svedkov, napokon hľadajú a aj nájdu drobné procesné chyby. Nasledujú hrozby disciplinárnym stíhaním, až nemáte ako sudca Špecializovaného trestného súdu inú možnosť a musíte obžalovaného oslobodiť. Aj takého, o ktorom existujú priame dôkazy, že žiadal či prijal úplatok alebo založil zločineckú skupinu.

Denník N zistil, že na Najvyššom súde pôsobí roky senát, ktorý núti Špecializovaný trestný súd oslobodiť obžalovaných aj vtedy, keď si dali poslať úplatok na účet alebo ich nahrala policajná kamera.

Preskúmali sme štyri právoplatne ukončené prípady, v ktorých senát Štefana Michálika alebo Viliama Dohňanského (už na dôchodku) nakoniec prinútil sudcov Špecializovaného trestného súdu na základe pochybných argumentov oslobodiť zjavne vinných ľudí.

Ide o senát Najvyššieho súdu 1T (predtým 6T), ktorý môže v najbližšom čase rozhodovať aj o kauze zmenky obžalovaných Pavla Ruska a Mariana Kočnera alebo o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Šanca, že bude o kauze rozhodovať, je jedna k piatim.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie