Denník N

Pol roka bez školy je pre deti z osád katastrofa, môžu zabudnúť čítať a písať, hovorí učiteľka z Košíc

Zuzana Révészová. Foto N
Zuzana Révészová. Foto N

Zuzana Révészová učí na špeciálnej základnej škole v Košiciach, mentoruje tiež desiatky učiteľov, ktorí pracujú s deťmi z vylúčených komunít.

Ak ostanú deti zo sociálne znevýhodneného prostredia pol roka bez školy, bez systematickej práce a podnetov, bude to podľa Révészovej katastrofa. „Môže sa stať, že deti, ktoré sa len teraz začali zoznamovať s písmenkami, nebudú pol roka chodiť do školy a nebudú mať kontakt so žiadnym písmom,“ tvrdí Révészová.

Učiteľka si tiež myslí, že vysielanie v RTVS by malo byť pre deti podvečer, pretože dopoludnia si k nemu deti nesadnú. Aké úlohy by mohli dostať? „Odkrokuj si váš domček a spočítaj, koľko ľudí v ňom býva. Opíš, kto tam býva, ako sa volá – aby aspoň niečo písali.“

Hovorili ste, že je to pre deti z osád katastrofa? Prečo?

Lebo škola je často jediným miestom, kde môžu rómske deti na sebe pracovať. Dosť veľa komunikujem s učiteľmi a píšu mi, že deti im opakujú, že im škola chýba – kamaráti aj pani učiteľka. Keďže doma nemajú často žiadne podmienky na prácu ani stôl, pomôcky či knihy, škola je jediné miesto, kde sa mohli učiť.

Ste často v spojení s učiteľmi, aké konkrétne zážitky od nich počúvate?

Že deťom veľmi chýba škola a pani učiteľka. Hovorím teraz skôr o triedach, kde sú dobré vzťahy – kde učiteľka vytvorila komunitnú triedu s dobrou klímou, kde sa veľa rozprávali. Tieto rozhovory teraz deťom veľmi chýbajú. Vedela by som vymenovať veľa takýchto učiteľov, napríklad aj učiteľky z Teach for Slovakia v Rokycanoch. Deti reflektujú, že im chýba škola. Navyše, majú to ťažké aj doma. Otcovia nechodia do práce, stratili aj tie brigády načierno. Sú celé dni doma a v komunitách cítiť frustráciu.

Všetky deti sa asi tešia, keď sa im zatvorí škola. Rómskym deťom škola chýba?

Jasné, všetky deti sa tešili, že sa zavrela škola. Ale myslím, že po troch týždňoch toho majú dosť. Navyše, z vlastnej skúsenosti aj podľa rozprávania iných učiteľov viem, že malé rómske deti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie