Denník N

Ak Kočnerovi nepreukážu, že Kuciaka zabil z pomsty, nemusí dostať doživotie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Stanovisko Najvyššieho súdu z roku 2016 o tom, čo je úkladná vražda, pomáha Marianovi Kočnerovi. Prokurátor aj právnik Kuciakovcov si myslia, že by sa malo zmeniť, súd na to zatiaľ nevidí dôvod.

Je to teoretický právny problém, ale Marianovi Kočnerovi, ktorý je obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka, môže pomôcť. Ide o stanovisko Najvyššieho súdu z decembra 2016 a zavážiť môže pri rozhodovaní Špecializovaného trestného súdu o výške jeho trestu.

Stanovisko v pondelok spomenula predsedníčka senátu Ružena Sabová pri zdôvodňovaní trestu 23 rokov pre vraha Miroslava Marčeka a reagoval na to právny zástupca Kuciakovcov Daniel Lipšic a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký.

„Existuje takéto rozhodnutie Najvyššieho súdu, osobne sa s ním nestotožňujem,“ povedal prokurátor. On aj Lipšic varovali, že stanovisko môže zabrániť uložiť Kočnerovi doživotie, a myslia si, že by ho mal Najvyšší súd zmeniť. Stanoviská Najvyššieho súdu sú totiž záväzné pre všetky súdy.

Čo je úkladná vražda

Rozdiel medzi „obyčajnou“ vraždou a úkladnou vraždou je v tom, že úkladná je plánovaná, nie je teda spáchaná napríklad v afekte a páchateľ sa na ňu dlhšie pripravuje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie