Denník N

Otázka za milión: zastaví leto koronavírus? Štúdie naznačujú, že ho len spomalí

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Prečo vlastne bývajú ľudia menej chorí v lete?

V čínskom Wu-chane sa nový koronavírus SARS-CoV-2 šíril najviac v januári a februári, keď je tam priemerná teplota medzi 1 a 11 stupňami Celzia.

Rozsiahla epidémia vypukla vo februári v severnom Taliansku, v marci zasa v americkom New Yorku. Teda v štátoch, kde sa končila zima a začínala sa jar.

Podľa štúdie Massachusettského technologického inštitútu (MIT) z marca sa 90 percent prípadov ochorenia COVID-19 potvrdilo v krajinách s teplotou od 3 do 17 stupňov Celzia.

Na druhú stranu tisícky potvrdených pacientov majú momentálne v Austrálii, Brazílii, Saudskej Arábii či Ekvádore. Teda v krajinách, kde sa končí leto, respektíve je horúco celý rok.

Otázku, ako sa SARS-CoV-2 bude správať v teplom a vlhkom počasí, sa pýtajú vedci aj ľudia, odkedy sa vírus objavil. Mnohí veria, že leto prinesie úľavu a vírus (podobne ako napríklad chrípka) sa nezačne znova masívne šíriť ani po uvoľnení opatrení. Je to však tak?

Spomalí, ale nezastaví

Vedci z Oxfordskej univerzity pod vedením Jona Brasseyho sa pozreli na doterajšie štúdie (a nebolo ich málo), ktoré sa venovali šíreniu COVID-19 pri vyššej teplote a vlhkosti. Varujú, že mnohé z nich ešte neprešli recenzným konaním (rovnako ako ich článok).

„Objavujúce sa dôkazy naznačujú,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie